Situația familiei de români a devenit și mai gravă în noaptea de Anul Nou, când casa lor a fost ocupată de rebelii Hayat Tahrir al-Sham (HTS), grupare care descinde din Statul Islamic. Numele lor vor rămâne anonime din cauză că se tem că ar putea avea consecințe imediate, cât timp ei încă se află acolo.
„În Siria, numele lor este asociat automat cu fidelitatea sau apropierea față de fostul președinte Bashar al-Assad”, a explicat Alexandru Cosmin Bîrziche, un nepot din România, conform Antena 3 CNN.
“Situaţia la noi e dezastruoasă. Nu mai am puterea nici să vorbesc, pentru că suntem în stresul ăsta de o lună de zile. Casele ni s-au ocupat de armată, deci a intrat armata în ele. Am plecat doar cu hainele de pe noi, fără nimic. Suntem undeva băgaţi, cu nişte saltele pe jos şi cu ce e pe noi. Noi murim în fiecare zi de n ori. Aici nu este curent noaptea. E beznă totală. Cineva să ne ajute şi pe noi. Eu nu plâng pentru viaţa mea. Eu plâng pentru copiii mei. Sunt născuţi în România. Au avut birou, lucrau cu România import-export, le-au luat biroul, le-au luat casele. Din noaptea de Anul Nou au intrat peste noi în casă armata şi locuiesc ei cu familiile lor în casele noastre”, spune Marinela G., cu lacrimi în ochi. Familia, compusă din Marinela, soțul ei și copiii, locuiește acum într-un adăpost improvizat, fără resurse de bază.
„Ambasada spune să mergem în Damasc, dar nu se poate ”
Principalul obstacol pentru familie este imposibilitatea soțului Marinelei, cetățean sirian și medic de profesie, de a se deplasa la Damasc pentru a obține viza necesară evacuării. Fiind alawit, el riscă să fie ucis pe drum.
„Aici e problema religiei. Deci noi am fost din religia fostului preşedinte. Soţul meu este medic ce a terminat şcoala în România şi noi suntem aici de vreo 30 de ani. Le-am spus că oraşul nostru (Latakia – n.r.) este oraşul fostului preşedinte şi că la noi nu e ca în celelalte oraşe, cum e Damascul, cum sunt celelalte. Suntem în cel mai mare pericol.
Eu puteam să ies la început cu copiii, dar soţul meu este problema, că este altă religie şi are paşaport sirian. Ambasada spune să mergem în Damasc: nu se poate duce în Damasc soţul meu cu o altă religie. Sunt sute de kilometri până acolo, nu putem merge cu autobuzul. Şi ne-au spus că ar trebui să mergem de două ori. Nu putem face asta!, a explicat Marinela.
De ce este periculos să fii alawit în Latakia
Comunitatea alawită din Siria, asociată istoric cu regimul Assad, se confruntă acum cu represalii din partea grupurilor care se opun fostului lider. Alawiții, o ramură a islamului șiit, au fost considerați elita politică și militară a regimului, ceea ce i-a făcut ținte directe ale opoziției și rebelilor.
Latakia, oraș strategic pentru regimul Assad, este în prezent o zonă extrem de periculoasă din cauza conflictelor continue și a prezenței militarizate masive. Rebelii care controlează zona nu tolerează pe cei percepuți ca susținători ai regimului Assad, iar alawiții sunt printre cei mai expuși la violență.
Ce măsuri ia Ministerul Afacerilor Externe
Surse din cadrul MAE au precizat că situația este extrem de complicată din punct de vedere logistic și politic.
„Nu sunt făcute în acest moment evacuări, întrucât situaţia de securitate de acolo nu este suficient de bună pentru a organiza zboruri de evacuare. Libertatea de mişcare internă, acum, în Siria, există. Cu riscurile de securitate cunoscute. E delicată situaţia, inclusiv politic, pentru că autorităţile de acolo sunt continuatorul unei organizaţii care este încă, oficial, considerată teroristă şi în Statele Unite şi în Europa, şi până nu se lămureşte chestiunea asta, e delicat. Pentru că nu poţi să te porţi cu autorităţile ţărilor respective aşa cum te-ai purta cu autorităţile altor state. Şi atunci cetăţenii ăştia, săracii, sunt prinşi între ciocan şi nicovală aici””, au explicat reprezentanți ai ministerului.
În ciuda dificultăților, MAE încearcă să găsească o soluție care să asigure evacuarea în siguranță a familiei din Latakia. Între timp, rudele din România fac apel la solidaritatea autorităților și a opiniei publice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News