Vaza are 1,2 metri înălțime este albastră și placată cu argint aurit. Cu aproximativ 4 decenii în urmă, în anii 1980, aceasta a fost cumpărată de răposatul tată al proprietarului, care era un simplu chirurg, doar pentru că o considera frumoasă, transmite Daily Mail.
Inițial, valoarea sa nu a fost cunoscută, iar vaza a fost depozitată în bucătăria casei familiei din Midlands, ca o simplă vază pentru flori. Însă, vaza, care are o fisură la gât și este decorată cu cocori și lilieci, a fost mutată într-un loc mai sigur, în sufragerie, după ce un expert în antichități a observat-o în timpul unei vizite sociale.
Ani mai târziu, același expert a identificat marca de sigiliu cu șase caractere a împăratului chinez Qianlong pe baza sa și a declarat că a fost probabil expusă în sălile palatului Qing la mijlocul secolului al XVIII-lea.
Proprietarul a scos-o la vânzare prin intermediul casei de licitații Dreweatts, din Newbury, Berkshire.
A fost estimată între 100.000 și 150.000 de lire sterline, dar interesul manifestat de chinezii super-bogați, dornici să își recupereze patrimoniul pierdut, a dus la vânzarea ei la un preț de 1,2 milioane de lire sterline.
După adăugarea taxelor, adjudecatarul, un cumpărător internațional anonim, a plătit 1.449.000 de lire sterline.
Pictura de pe vază este unică
Vaza de culoare albastru cobalt este delicat smălțuită în aur și argint și are embleme pentru "cei opt nemuritori" asociați cu taoismul, precum și cocoriși lilieci care simbolizează longevitatea și prosperitatea.
Dreweatts a precizat că nu pare să mai fi fost documentat niciun alt porțelan decorat cu același subiect în aur și argint, iar vaza este de o calitate excepțională.
Qianlong a fost al patrulea împărat al dinastiei Qing și a domnit între 1736 și 1795.
Poze cu vaza găsiți AICI.
Mark Newstead, cel care a descoperit vaza, susține că este confecționată din „cel mai bun porțelan produs în lume”
Mark Newstead, consultant specializat în arta ceramică asiatică la Dreweatts, a declarat:
"Am fost în casa respectivă cu soția mea la prânz în anii 1990. Am fost surprins să văd vaza în bucătărie și am spus 'cred că este ceva destul de prețios', dar nu am luat-o sau inspectat-o, deoarece nu ar fi fost potrivit.
Am văzut-o din nou câțiva ani mai târziu și am aruncat o privire mai atentă și mi s-a părut mai promițătoare. Fusese mutată într-un loc mai sigur, pe o măsuță de mahon, bine retrasă față de margine.
Chirurgul a cumpărat-o doar ca pe un obiect decorativ. Nu avea nicio chitanță, dar fiica sa este destul de sigură că a cumpărat-o cândva între 1988 și 1993. Avea un ochi bun. La acea vreme, chinezii nu erau cu adevărat o forță pe piață, așa că puteai să găsești lucruri la un preț relativ modest - deși aceasta era totuși o mare descoperire.
Principalul interes în anii '80 era reprezentat de ceramica anterioară. Proprietarul nu credea că este ceva important, ci doar a cumpărat-o pentru că îi plăcea.
Tehnica aurului și argintului este foarte rară. Există și alte exemple, dar niciunul cu acest design. Am menținut estimarea la un nivel scăzut, dar am avut mult interes înainte de vânzarea din China, Hong Kong, America și Marea Britanie.
Suntem încântați de rezultat. Este cel mai bun porțelan produs în lume. Este un rezultat fabulos și suntem privilegiați că l-am vândut.”, a încheiat acesta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News