O firmă din Italia se plânge că nu găsește muncitori, deși oferă salariu "competitiv": 1.500 de euro la program de 8 ore

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa foto: Freepik)
Foto ilustrativ (Sursa foto: Freepik)

La aniversarea de 50 de ani de activitate, o companie din Italia se plânge că nu mai găsește muncitori, astfel că a fost nevoie să se întoarcă la lucru chiar fondatorul ei, acum în vârstă de 76 de ani. 

Affilatura Mottense, o compania specializată în ascuțirea și fabricarea de unelte pentru prelucrarea lemnului, a marcat recent 50 de ani de activitate. Fondată în 1974 de Primo Valeri, afacerea a ajuns acum la a doua generație, fiind condusă de fiul său, Marco Valeri. Cu toate acestea, reprezentanții firmei spun că au dificultăți în continuitatea activității într-o perioadă în care comenzile continuă să vină.

"Mama mea, Marinella, se ocupă în continuare de partea administrativă, iar tata, deși în vârstă, revine frecvent în atelier pentru a ne ajuta la ascuțit, întrucât nu reușim să găsim personal calificat", a declarat Valeri, pentru publicația italiană Corriere del Veneto.

Fondatorul firmei, în vârstă de 76 de ani, s-a întors la muncă

 

Cu o afacere solidă, în care comenzile continuă să curgă, Affilatura Mottense se confruntă cu o problemă gravă: lipsa de personal. De un an și jumătate, compania caută un angajat în producție, astfel încât fondatorul său Primo Valeri, în vârstă de 76 de ani, să se poată concentra doar pe livrări.

"Am încercat să angajăm cinci persoane diferite, însă niciuna nu a rezistat. Unii au renunțat spunând că meseria nu li se potrivește", a explicat Marco Valeri. 

Valeri consideră că problema nu este complexitatea muncii, ci lipsa de implicare și teama de greșeală pe care o observă la noii angajați. „Toți încep de la zero când vine vorba de meseriile manuale, apoi trec la mașinile cu comandă numerică. Nu e o muncă obositoare fizic, dar necesită angajament", a adăugat el.

Vezi și: Spitalele din Italia ar putea fi blocate. Medicii anunță proteste masive: "Pacienții vor rămâne fără tratamente"

Salariu "competitiv": 1.500 de euro

 

Chiar dacă meseria nu este una solicitantă, Affilatura Mottense oferă condiții de muncă favorabile, scrie sursa citată. Programul de lucru este de luni până vineri, între orele 8:00 și 17:30, fără ture de noapte, iar salariile sunt competitive.

"Ultimul angajat care a plecat câștiga 1.500 de euro pe lună", a precizat Valeri. Cu toate acestea, lipsa de personal persistă.

Marco Valeri consideră că una dintre soluțiile pentru criza de personal este îmbunătățirea colaborării între școlile profesionale și companii. „Elevii sunt numiți 'profesioniști' după absolvire, dar adevărata meserie o învață la noi. Trebuie să creăm mai multe rețele între întreprinderi și școli pentru a forma generații de muncitori calificați", a subliniat Valeri.

În lipsa unui flux constant de absolvenți care să fie pregătiți pentru această meserie, compania își pune speranțele și în angajații străini. „Avem un tânăr albanez care lucrează cu noi de peste zece ani. A venit fără să știe nimic despre această meserie, iar acum este indispensabil", a menționat Valeri.

Pe lângă problemele legate de personal, Affilatura Mottense se confruntă și cu încetiniri în activitate cauzate de contextul geopolitic. Incertitudinea înaintea alegerilor din Statele Unite și sancțiunile impuse Rusiei afectează întregul lanț de aprovizionare. „Dacă situația economică ar fi fost mai dinamică, în lipsa forței de muncă ar fi trebuit să refuzăm unele comenzi", a concluzionat Marco Valeri.

În prezent, compania are șase angajați și continuă să caute personal, în speranța de a-și menține activitatea la nivelul cerințelor pieței.

 

---------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel