O fisură de 15 kilometri, provocată de o erupție vulcanică, străbate orașul islandez Grindavik

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
O fisură de 15 kilometri, provocată de erupția vulcanului străbate orașul islandez Grindavik. O fisură de 15 kilometri, provocată de erupția vulcanului străbate orașul islandez Grindavik.JPG
O fisură de 15 kilometri, provocată de erupția vulcanului străbate orașul islandez Grindavik. O fisură de 15 kilometri, provocată de erupția vulcanului străbate orașul islandez Grindavik.JPG

Islanda a înregistrat 20.000 de cutremure seismice cauzate de Fagradalsfjall, 1.485 în ultimele 48 de ore.

Islanda a declarat stare de urgență în așteptarea a ceea ce ar putea fi cea mai distructivă erupție din ultima jumătate de secol a aceluiași vulcan. Vulcanul a mai erupt și în 2021. În imaginile distribuite luni se poate observa clar cum terenul celui mai afectat oraș și drumurile din jur au crăpat semnificativ, formând o fisură lungă de 15 km. 

Locuitorii islandezi și-au abandonat casele, iar geologii spun că sub acest oraș, la doar 50 de kilometri sud-vest de capitala Reykjavík, există o rețea de cratere vechi de peste 2.000 de ani în care în prezent magma depășește zece kilometri.

Țara a înregistrat 20.000 de cutremure în ultimele săptămâni, 1.485 în ultimele 48 de ore, iar cei 4.000 de locuitori ai orașului Grindavik au fost evacuați pentru siguranță.

 

O cantitate considerabilă de magma se deplasează spre nord, spre Grindavik 

 

Poliția  a înființat mai multe adăposturi temporare pentru cetățenii evacuați. Săptămâna trecută, piscina geotermală Blue Lagoon a fost deja închisă din cauza riscului reprezentat pentru vizitatori.

Vulcanologii de la Oficiul Meteorologic Islandez (IMO) avertizează asupra prezenței unor semne foarte asemănătoare cu cele înregistrate cu câteva ore înainte de erupția vulcanului Fagradalsfjall în 2021. 

Potrivit unei declarații oficiale a IMO „în acest moment, nu se poate stabili cu certitudine dacă și unde magma va ajunge la suprafață, dar există semne că o cantitate considerabilă se deplasează spre nord, spre Grindavik”. 

Mai mult, IMO subliniază că „întreaga cantitate de magmă este considerabil mai mare decât cea observată erupția vulcanului Fagradalsfjall”. De altfel, reducerea aparentă a activității seismice din zonă este, de asemenea, un indicator că magma se apropie de suprafață.

Deși există aproximativ 130 de vulcani în Islanda, aproximativ 30 sunt activi în prezent. Magma a ieșit deja la suprafață în această zonă de mai multe ori în ultimii doi ani, dar practic prin mici fisuri care nu reprezentau nicio amenințare. Ultima dată când o erupție majoră a amenințat o zonă locuită a fost în 1973, când lava a îngropat o parte a unui sat din Insulele Westman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel