O mamă, acuzată că și-a ucis cei patru copii, ar putea scăpa după ce a stat 20 de ani în închisoare. Noi dovezi care răstoarnă ancheta

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
O mamă, acuzată că și-a ucis cei patru copii, ar putea scăpa după ce a stat 20 de ani în închisoare. Noi dovezi care răstoarnă ancheta
O mamă, acuzată că și-a ucis cei patru copii, ar putea scăpa după ce a stat 20 de ani în închisoare. Noi dovezi care răstoarnă ancheta

Noile dovezi științifice „schimbă fundamental” dosarul lui Kathleen Folbigg, din Australia, care a fost găsită vinovată și condamnată în 2003 la 40 de ani de închisoare pentru uciderea celor patru copii ai săi. Decesele au avut loc între 1989 și 1999.

Judecătorul-șef în retragere, Tom Bathurst KC, audiază concluziile de încheiere după o anchetă judiciară de lungă durată privind condamnările lui Folbigg pentru uciderea celor patru copii ai săi în regiunea Hunter din New South Wales, între 1989 și 1999.

Sarah, Laura, Patrick și Caleb, cu vârste cuprinse între 19 zile și 19 luni, au murit cu ocazii separate, iar Folbigg a susținut întotdeauna că de vină sunt cauzele naturale.

Oamenii de știință au spus anchetei că noi dovezi sugerează că o mutație genică rară ar fi cauzat moartea fiicelor ei Laura și Sarah.

Dean Jordan SC, avocat al DPP, a declarat că descoperirea mutației genei „ne schimbă în mod fundamental înțelegerea circumstanțelor care au dus la moartea fetelor”. Jordan a spus că dovezile patologice relevante pentru moartea fiecărui copil și dovezile experților despre interpretarea jurnalelor lui Folbigg nu erau disponibile atunci când a fost judecată în 2003. „Cele mai critice dovezi noi au fost dincolo de contemplarea științei atunci când procesul a fost efectuat în 2003”, a spus Jordan. „Noile probe nu au fost disponibile instanțelor care au respins contestațiile în 2005 și 2007. Este important să ținem cont de contextul istoric al a ceea ce nu era cunoscut în 2003 la momentul procesului doamnei Folbigg”.

 

Femeia ar putea în sfârșit să-și declare nevinovăția

 

În timpul procesului, înregistrările din timpul audierii lui Folbigg au fost văzute ca o recunoaștere a vinovăției, dar experții au susținut de atunci că acestea erau expresiile unei mame îndoliate.

O mutație genetică, gena Calm2, ar putea să fie cheia salvatoare a femeii, care ar putea să dovedească în sfârșit faptul că nu și-a ucis copiii. Oamenii de știință susțin că noi dovezi sugerează că o mutație genetică rară ar fi putut cauza moartea fiicelor femeii, Laura și Sarah. Mutația genei Calm2 ar fi fost prezentă atât în ADN-ul lui Folbigg, cât și în ADN-ul ficelor sale, și este asociată cu aritmii cardiace, care pot provoca stop cardiac sau deces subit, mai ales în ceea ce privește copiii. Oamenii de știință au arătat și că ceilalți doi copii ai femeii, Patrick și Caleb, sufereau de boli genetice: encefalopatie epileptică și probleme respiratorii.

Pe baza acestor noi descoperiri, femeia ar putea în sfârșit să-și declare nevinovăția, însă doar în urma unui raport doveditor, aprobat de Michael Daley, procurorul general al New South Wales.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel