O masă de post, fără alimente de origine animală, dar cu până la 38 de E-uri

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Pate-ul vegetal, de post, împreună cu margarina, care alcătuiesc un sandvich simplu și rapid, poate conține chiar și 30 de E-uri, reiese din studiile efectuate de asociația InfoCons.

Postul Nasterii Mantuitorului sau Postul Craciunului la ortodocși tine 40 de zile, începand cu data de 15 noiembrie 2020 si sfârșind la 25 decembrie 2020.

În pateul de post se regăsesc 15 aditivi alimentari, iar în margarină pot fi identificați șase până la opt aditivi, printre care: E100 - curcumina - colorant sintetic, poate duce la scăderea glicemiei; E160b - colorant sintetic obținut din organisme modificate genetic; E202 - sorbat de potasiu, conservant sintetic, poate provoca tulburări de digestive grave; E476 - emulgator sintetic - are un efect toxic moderat și poate provoca alergii.

7 E-uri în pâine

 

În pâine se pot găsi până la 7 aditivi alimentari, printre care E160 - Beta-caroten, E170 - Carbonat de calciu, E200 - Acid sorbic, E223 - Metabisulfit de sodiu, E262 - Acetat de sodiu, E263 - Acetat de calciu, E270 - Acid lactic, E282 - Propionat de calciu, E300 - Acid ascorbic, E304i - Palmitat de ascorbil, E322 - Lecitină, E330 - Acid citric, E471 - Mono și digliceridele acizilor grași, E472 - Esterii acetici ai mono- şi digliceridelor cu acizi grași, E475 - Esterii poliglicerici ai acizilor grași, E481 - Stearoil 2 lactilat de sodiu.

Alimentele care conțin aditivii E160, E170, E200, E223, E262, E270, E300, E472, E475 sau E481 nu pot fi folosite în alimentația copiilor mici sau sugarilor.

Pentru a întregi gustarea pot fi adăugate laptele de soia sau o bucată de halva. Un pahar cu lapte de soia îpoate conține până la 5 E-uri, printre care: Fosfați (E341), caragenan (E407), gumă gellan (E418), gumă carruba (E410) sau dioxid de siliciu (E551).

38 de aditivi alimentari la o singură masă

 

Într-o bucată de halva se regăsesc 3 E-uri și anume: E965(i): sirop de maltitol, stabilizatori și îndulcitor care poate avea efect laxativ, E420: sorbitol, îndulcitor hipocaloric care poate produce balonare şi flatulenţă și E330: acid citric.

Astfel, doar la o singură masă se adună 38 de aditivi alimentari.

"Trebuie să fiți atenți la câte E-uri consumați într-o zi. Nu uitați să citiți etichetele produselor înainte de a le consuma”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons - Asociație Națională de Protecția Consumatorilor, este o asociație de consumatori neguvernamentală, membră fondatoare a Federației Asociațiilor de Consumatori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel