O mască rară din epoca romană a fost descoperită în România

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O mască rară din epoca romană a fost descoperită în România / Foto: Captură video youtube
O mască rară din epoca romană a fost descoperită în România / Foto: Captură video youtube

O mască rară de paradă din epoca romană a fost reperată de un arheolog amator din România.

Descoperirea a fost făcută de Betej Viorel, un arheolog amator care efectua un studiu de detectare a metalelor, când a dat peste o mască de fier din epoca romană și a raportat descoperirea autorităților locale.

 

Descoperire arheologică rară făcută de un român

 

În România, deținerea unui detector de metale necesită o autorizație scrisă din partea poliției. Utilizarea unui detector de metale în siturile arheologice cunoscute este strict interzisă fără autorizația prealabilă a Ministerului Culturii.

Orice descoperire mai veche de 100 de ani trebuie să fie predată autorităților competente în termen de 72 de ore, cu o recompensă de 30 % din valoarea descoperirii. Atunci când o descoperire este clasificată ca fiind o comoară, recompensa crește la 45%.

Potrivit lui Gheorghe Calotoiu, de la Muzeul Județean Gorj, masca a fost purtată probabil de un soldat staționat la cetatea romană de la Bumbești-Jiu, cunoscută acum sub numele de Vârtop, sau la un avanpost militar aflat undeva în apropiere.

 

Masca va fi supusă unui proces de restaurare și expusă la muzeu

 

Masca este relativ intactă, dar s-a corodat din cauza conținutului ridicat de fier și a expunerii la oxigen și apă din sol. Meșterul care a confecționat masca a făcut găuri în jurul nărilor pentru respirație și fante la nivelul ochilor și al gurii.

Experții datează masca în secolele al II-lea sau al III-lea d.Hr., perioadă în care unele părți ale României se aflau în provincia romană Dacia, cunoscută și sub numele de Dacia Traiana. Regiunea a fost cucerită de împăratul Traian între anii 98 și 117 d.Hr., după două campanii care au devastat regatul dacic al lui Decebalus.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj, a declarat: „Va fi supusă unui proces de restaurare în atelierul de lângă Academia Română, după care va fi clasată și expusă în expoziția permanentă a Muzeului Județean Gorj.”, conform Scienze Notizie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel