„O muncă obositoare”. Muncitorii sezonieri români, oamenii de bază la culesul sparanghelului din Belgia: „Unii își construiesc deja o a doua casă în România”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
„O muncă obositoare”. Muncitorii sezonieri români, oamenii de bază la culesul sparanghelului din Belgia: „Unii își construiesc deja o a doua casă în România”
„O muncă obositoare”. Muncitorii sezonieri români, oamenii de bază la culesul sparanghelului din Belgia: „Unii își construiesc deja o a doua casă în România”

Sezonul sparanghelului a început în Belgia, iar muncitorii români sunt de bază. „Cu ani în urmă veneau oamenii din zonă să ajute, dar în prezent lucrăm doar cu muncitori sezonieri români”, spune un fermier. „Cunosc câțiva care își construiesc deja o a doua casă în România”.

În acest weekend, ministrul belgian al Agriculturii, Jo Brouns, își va înfige în mod simbolic sparanghelul în pământ în municipiul său natal, Kinrooi, regiunea Flandra din Belgia, dar primul sparanghel a fost deja recoltat în această săptămână. Și nu numai în Kinrooi.

Kinrooi poate fi Walhalla (n.r. - numele unui templu de marmură din Germania) flamand al sparanghelului, dar și alte locuri din Limburg se aventurează în cultivarea „aurului alb”, care necesită forță de muncă. În anul 2021, conform presei din Belgia, în Limburg existau nu mai puțin de 573 de hectare de câmpuri de sparanghel, reprezentând 63% din suprafața flamandă. Acea suprafață din Limburg crește constant. În 2008 erau 119 hectare de câmpuri de sparanghel. În 2017 332 hectare.

2. -imagine fara descriere- (o-munca-obositoare--muncitorii-sezonieri-romani--oamenii-de-baza-la-culesul-sparanghelului-din-belgia-unii-isi-construiesc-deja-o-a-doua-casa-in-romania-2.jpg)

SURSA FOTO: captură video hbvl.be

Familia Lavrijsen din Herk-de-Stad, regiunea Flandra din Belgia, cultivă sparanghel pe solurile nisipoase de la Herkenrode Abbey din 1989 și mai târziu și în Herk-de-Stad pe un câmp încălzit. La familia Lavrijsen se lucrează pentru vânzări prin propriul magazin, către restaurante și depozite engros locale. „Spălăm, sortăm și curățăm sparanghelul”, spune Sofie Maris.

Fermierii din Germania încearcă să profite de miile de muncitori români, aflați la sparanghel și căpșuni. Se ENERVEAZĂ când angajaților le sunt prezentate drepturile

 

„O muncă obositoare”

 

3. -imagine fara descriere- (o-munca-obositoare--muncitorii-sezonieri-romani--oamenii-de-baza-la-culesul-sparanghelului-din-belgia-unii-isi-construiesc-deja-o-a-doua-casa-in-romania-3.jpg)

SURSA FOTO: captură video hbvl.be

Sparanghelul este încă recoltat manual. Unul câte unul. „O muncă obositoare și consumatoare de timp, pentru că ești tot timpul aplecat peste paturile de sparanghel”, spune Sofie. „Un culegător de sparanghel poate parcurge cu ușurință cinci kilometri într-o zi. Sezonul sparanghelului a început acum și va dura până pe 24 iunie. Deci, o mulțime de muncă manuală trebuie făcută într-o perioadă foarte scurtă de timp. Mașini de tăiat sparanghel există deja, dar nu sunt gata de folosire. Sparanghelul nu are aceeași lungime și o mașină are probleme în a separa cele mici de cele mari. Dar sparanghelul trebuie tăiat întotdeauna la 24 de centimetri”.

„Cu ani în urmă veneau oamenii din cartier să ajute, dar în prezent lucrăm cu muncitori sezonieri români, spune Luc Lavrijsen. „Ei stau aici aproximativ șaizeci de zile până la sfârșitul recoltei și stau în camere special echipate. Ei primesc un salariu belgian. Cunosc sezonieri români de sparanghel care își construiesc deja o a doua casă în România”.

Fermierii germani, speriați că românii nu mai vin la cules de sparanghel: "Ar putea fi chemați să apere granița"

 

Sparanghelul costă în prezent între 10 și 21 de euro kilogramul

 

Sparanghelul vine în toate dimensiunile și culorile. Există subțire, gros, curbat și cu o nuanță mov. „Încercăm să evităm această nuanță violet”, spune Sofie. „Asta nu schimbă deloc gustul, dar consumatorul belgian vrea în principal sparanghel alb, drept, strălucitor. Cu cât sparanghelul este mai alb și mai drept, cu atât merită mai mult”. Sparanghelul costă în prezent între 10 și 21 de euro kilogramul, în funcție de culoare și formă. „Chiar înainte de Paște, prețurile sunt mereu mai mari, pentru că toată lumea vrea sparanghel în farfurie la cina de Paște. Începutul sezonului sparanghel simbolizează începutul primăverii”.

Sparanghelul recoltat pe câmp se odihnește în băi de apă timp de șapte ore pentru a-l răci, astfel încât să poată fi păstrat mai mult timp. „Apoi este tăiat la dimensiune și spălat la mașină. O mașină de sortat face fotografii ale sparanghelului și le sortează automat după dimensiune, formă și culoare. Cu toate acestea, cea mai mare parte a muncii este încă muncă manuală. Cel puțin șapte acțiuni umane sunt efectuate înainte ca sparanghelul să ajungă în magazin. De aceea sunt atât de scumpe”.

4. -imagine fara descriere- (o-munca-obositoare--muncitorii-sezonieri-romani--oamenii-de-baza-la-culesul-sparanghelului-din-belgia-unii-isi-construiesc-deja-o-a-doua-casa-in-romania-4.jpg)

SURSA FOTO: captură video hbvl.be

 

Locuitorii din Kinrooi spun că sparanghelul lor are cel mai bun gust

 

Potrivit locuitorilor din Kinrooi, sparanghelul lor are cel mai bun gust, deoarece solul moale nisipos îi conferă și un gust mai moale. Mit sau marketing? „Pământul influențează cu siguranță producția de sparanghel”, spune Luc. „Ei au performanțe mai bune în sol nisipos moale. Poate fi și o diferență de gust. Jumătate din suprafața suprafețelor cu sparanghel este situată în nordul Limburgului. Deci este fără îndoială cea mai importantă regiune de sparanghel din țara noastră”.

Indiferent dacă sparanghelul provine de la Kinrooi sau Herk, belgienilor le place. „Sparanghelul este un produs 100% belgian pentru piața belgiană. Totodată suntem și unul dintre cei mai mari importatori de sparanghel”.

Scandal în Olanda: Muncitori români la sparanghel, ținuți pe câmp 14 ore pe zi, săptămâni întregi. Fermă închisă

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel