Parohia Ortodoxă Română Nașterea Maicii Domnului, situată în Finestrat, a construit ceea ce va fi a doua biserică ortodoxă din provincia Alicante. O va face prin donații de la credincioșii săi, după ce au reușit să semneze un acord cu Primăria Finestrat prin care îi oferă gratuit un teren de 1.000 de metri, conform documentului consultat de publicația locală Alicante Plaza.
Costul aproximativ al lucrării este de 500.000 de euro și se preconizează că va dura aproximativ patru ani, deși progresul acesteia va depinde de modul în care este disponibilă finanțarea, după cum a recunoscut preotul român Cristian Chiorescu.
Biserica Ortodoxă Română s-a stabilit în zonă în urmă cu 16 ani și în acest timp și-a desfășurat activitatea „în diverse spații pe care le-am improvizat ca lăcaș de cult”. Acum au o mică parohie în oraș, pe bază de închiriere: un depozit în zona industrială Finestrat, înconjurat de firme de vânzare auto. Dar acum este vorba de a-i da o clădire religioasă pe care deocamdată nu o au în provincie, după cum a explicat Chiorescu. Sediu precum cel actual le au în alte municipii precum Alicante, Gandia, Elche, Torrevieja sau Alcoy. Un templu cu aceste caracteristici există însă doar la Altea, dar corespunde unei biserici ortodoxe ruse.
Va fi o biserică ortodoxă română în stil brâncovenesc
Lucrările au început în urmă cu aproximativ un an, dar abia pe 27 februarie a acestui an a fost binecuvântată de Episcopul Timotei al Spaniei și Portugaliei prin sfințirea primei pietre. Ce se știe până acum este că va fi o biserică ortodoxă română în stil brâncovenesc.
Se va ridica în două faze. Prima deja începută este subsolul, despre care se spune că va fi folosit ca lăcaș de cult până când se va construi a doua fază, biserica. Va fi atunci când prima parte va deveni un centru comunitar de asistență socială. Pentru a face acest lucru, ei explică că planifică mai multe activități sociale, culturale și filantropice în sprijinul comunității.
"Un dar de la Dumnezeu"
Noua biserică pentru români va fi amplasată pe teren municipal. Mai exact, pe Calle Beniarrés numărul 6.
„Considerăm că este un dar de la Dumnezeu pentru că terenul din această zonă turistică este foarte scump și ar fi fost imposibil pentru comunitatea noastră parohială să cumpere teren”, spune preotul român.
Astfel, terenul a fost cedat gratuit pentru construirea acestei biserici pe o perioada de treizeci de ani. În patru, trebuie să fie terminat și dat în folosință. Odată ce cesiunea se încheie, construcția va reveni municipalității fără dreptul la despăgubiri din partea parohiei.
În acordul dintre cele două părți, administrația locală își argumentează decizia subliniind „creșterea exponențială a populației din acest municipiu, nu doar românească, ci și moldovenească și rusă, printre altele, chiar și-a dublat numărul în ultimii cinci ani".
Astfel, potrivit sursei citate, Consiliul Local este interesat să ofere sprijin și integrare întregii comunități ortodoxe, „recunoscând respectiva acțiune de interes social și de utilitate publică pentru municipiu”.
Totodată, ei indică faptul că poate servi drept revendicare „pentru stabilirea persoanelor din acest grup, creșterea numărului de cetățeni înscriși, ceea ce presupune creșterea alocațiilor de bani publici și extinderea serviciilor publice în beneficiul cetățeni” pe lângă „activitățile benefice care urmează să fie desfășurate de parohie, atât culturale, cât și de binefacere”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News