O nouă boală se răspândește rapid în Africa. Mpox a dus la moartea a 1100 de persoane în acest an

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Centrul African pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (Africa CDC) a anunțat, vineri, că epidemia de mpox continuă să facă ravagii pe continentul african, cu un număr îngrijorător de victime.

Publicitate

De la începutul acestui an, 1.100 de persoane au pierdut lupta cu boala, potrivit datelor transmise de Africa CDC, și aceasta nu pare să fie sub control, în ciuda eforturilor considerabile ale autorităților sanitare.

Jean Kaseya, directorul Africa CDC, a precizat că până acum au fost raportate peste 42.000 de cazuri suspecte de mpox în acest an, dintre care 8.100 au fost confirmate. Totuși, numărul relativ mic al cazurilor confirmate în raport cu totalul celor suspecte este pus pe seama capacității limitate a laboratoarelor din multe dintre țările afectate, care nu dispun de resursele necesare pentru a efectua teste în masă. Astfel, adevărata amploare a epidemiei ar putea fi chiar mai mare decât indică datele oficiale, iar răspândirea virusului rămâne un motiv de îngrijorare profundă.

Virusul s-a răspândit în 18 țări africane

 

În ciuda măsurilor luate până acum, Africa CDC nu consideră că răspândirea mpox este sub control, subliniind că boala continuă să se extindă rapid. Deși inițial focarul de mpox a fost concentrat în Africa Centrală, în special în Republica Democrată Congo, virusul a ajuns acum să fie prezent în nu mai puțin de 18 state membre ale Uniunii Africane. Situația este cu atât mai gravă cu cât aceste țări nu dispun de infrastructura medicală necesară pentru a face față unei epidemii de o asemenea amploare.

Jean Kaseya a anunțat că Nigeria va deveni, la începutul săptămânii viitoare, a treia țară africană care lansează o campanie de vaccinare împotriva mpox. Acest anunț vine după ce Rwanda și Congo au început deja campanii similare, în încercarea de a limita răspândirea virusului. Vaccinarea este considerată una dintre cele mai eficiente măsuri în combaterea bolii, iar autoritățile nigeriene speră ca inițiativa lor să ajute la reducerea numărului de cazuri și să prevină o criză sanitară majoră.

În prezent, în Congo, peste 21.000 de persoane din trei provincii au fost deja vaccinate, conform datelor furnizate de Africa CDC. Majoritatea persoanelor vaccinate sunt lucrători din domeniul sănătății, expuși zilnic riscului de a contracta virusul, dar și lucrători sexuali, considerați a face parte din grupurile cu risc ridicat.

Ce este Mpox?

 

Mpox, cunoscut anterior sub denumirea de variola maimuței, este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni și, ulterior, de la om la om. Deși simptomele inițiale includ febră, dureri musculare și erupții cutanate, forma severă a bolii poate duce la complicații grave și, în unele cazuri, la deces, așa cum se întâmplă în prezent în multe dintre statele africane.

Îngrijorările comunității medicale au crescut considerabil la mijlocul lunii august, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat epidemia de mpox drept o „Urgență de sănătate publică de interes internațional”, ridicând nivelul de alertă la cel mai înalt grad. Această decizie a fost luată în special din cauza apariției unei noi variante a virusului, denumită varianta Ib, care este considerată posibil mai periculoasă și mai dificil de gestionat decât formele anterioare. OMS și autoritățile africane avertizează că fără măsuri rapide și eficiente, acest focar ar putea evolua într-o criză sanitară de proporții, cu repercusiuni nu doar asupra Africii, ci și asupra altor regiuni ale lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel