O nouă creștere a pensiilor din Italia. Cât va câștiga un pensionar în 2025

Bogdan Bolojan |
Data publicării:
Foto: Freepik
Foto: Freepik

Nici un pensionar din Italia nu va încasa sub 621 de euro.

Pensiile minime în 2025 ar trebui să crească cu 2,7% față de valoarea minimă înainte de majorare (598,61 euro) și cu 1% din inflația din 2024: astfel, conform unor surse, acestea vor ajunge la 620,92 euro față de 614,77 euro din acest an, relatează Il Messagero. 

De asemenea, în proiectul de buget ar trebui să fie introdusă posibilitatea utilizării fondurilor integrative, alimentate cu contribuțiile din TFR (indemnizația de disponibilizare), pentru a permite pensionarea celor care nu au atins nivelul minim al pensiei sociale prin sistemul contributiv și astfel să poată ieși la pensie la 67 de ani.

Recalcularea pensiilor

 

Măsura care vizează pensiile minime ar trebui să vizeze peste 1,8 milioane de pensii.

Creșterea de 2,7%, care fusese decisă pentru 2024, nu va fi anulată (pentru a evita o reducere efectivă a pensiilor), ci va fi prelungită și în 2025. Valoarea minimă înainte de majorare (598,61 euro) va beneficia de creșterea legată de inflație (în prezent 1%), ajungând la 604,60 euro. Pe această valoare se va aplica creșterea de 2,7%, rezultând astfel 620,92 euro. Practic, se menține creșterea obținută anul trecut și, pe lângă aceasta, se recuperează inflația.

Pensionarea anticipată

Se preconizează confirmarea regulilor de pensionare anticipată introduse de la începutul acestui an pentru programele "Ape sociale", "Opțiunea femeilor și Cota 103. În special pentru ultima măsură, înăsprirea regulilor – calcularea integrală a pensiei pe baza contribuțiilor, plafonarea la de patru ori valoarea pensiei minime până la vârsta de pensionare și extinderea ferestrelor mobile – a dus la o scădere semnificativă a cererilor.

Posibilitatea de a utiliza fondurile integrative pentru a ajunge la valoarea minimă a pensiei sociale necesare pentru pensionarea la 67 de ani va afecta probabil foarte puține persoane, deoarece cei cu salarii mai mici tind să contribuie mai puțin la fondurile integrative.

Se pare că posibilitatea de a utiliza TFR-ul din fondurile de pensii pentru a anticipa pensionarea la 64 de ani, obținând o pensie de cel puțin de trei ori valoarea pensiei sociale, a fost respinsă prin opoziția Trezoreriei.

Vor exista, în schimb, stimulente fiscale pentru cei care vor alege să rămână în activitate, deși au îndeplinit condițiile pentru pensionare anticipată prin Cota 103, și vor solicita ca partea de contribuție datorată de angajat (9,19%) să fie adăugată în salariu, pensia fiind ajustată pentru a reflecta suma necontributivă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel