O nouă groapă comună, descoperită lângă Mariupol. Oficial ucrainean: „E un cimitir comun al locuitorilor uciși”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
O nouă groapă comună, descoperită lângă Mariupol. Oficial ucrainean -  cimitir comun al locuitorilor uciși.
O nouă groapă comună, descoperită lângă Mariupol. Oficial ucrainean - cimitir comun al locuitorilor uciși.

O nouă groapă comună a fost semnalată în apropiere de Mariupol, a declarat, vineri, consilierul primarului orașului, Petro Andriușcenko, citat de BBC.

Andryushchenko a declarat pe Telegram că oficialii au primit informații despre un „cimitir comun al locuitorilor uciși din Mariupol, în încercarea de a ascunde urmele crimelor de război”.

BBC nu a reușit să confirme în mod independent afirmația. Andryushchenko le-a cerut jurnaliștilor să găsească fotografii ale cimitirului pe imagini din satelit, spunând că acesta se află în districtul Livoberezhni, în apropierea cimitirului din satul Vinohradne.

El a adăugat: „Acest lucru dovedește încă o dată că ocupanții colectează și îngroapă sau incinerează morții locuitorilor din Mariupol în fiecare district al orașului”.

 

Civilii și răniții de la Azovstal, evacuați, de Biserica Ortodoxă ucraineană, printr-o procesiune religioasă de Paști

 

Biserica Ortodoxă ucraineană, aflată sub Patriarhia Moscovei şi care s-a disociat de patriarhul Kirill, un susţinător al preşedintelui Vladimir Putin, a anunţat, vineri, că pregăteşte o procesiune religioasă de Paşti pentru evacuarea civililor şi soldaţilor ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, relatează AFP, citată de Agerpres.

Biserica ''este pregătită să organizeze o procesiune dinspre Orihov, în regiunea Zaporojie, către uzina Azovstal din Mariupol pentru a aduce un ajutor de urgenţă şi a evacua civilii. Această procesiune ar putea de asemenea să contribuie la evacuarea militarilor răniţi şi recuperarea corpurilor'' celor ucişi, a declarat mitropolitul Onufrie, liderul Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub Patriarhia Moscovei, care a cerut în acest scop o încetare a focului la Mariupol şi în împrejurimi, precum şi stabilirea unui culoar umanitar pentru procesiunea din Vinerea Mare.

Ortodocşii ucraineni sunt împărţiţi între Biserica Ortodoxă aflată sub Patriarhia Moscovei şi Biserica Ortodoxă a Ucrainei formată în urma unirii Bisericii Ortodoxe ucrainene de sub Patriarhia Kievului cu Biserica Ortodoxă autocefală ucraineană şi recunoscută în 2019 de Patriarhia de Constantinopol.

 

Biserica Ortodoxă ucraineană aflată sub Patriarhia Moscovei s-a distanţat de patriarhul Moscovei



După invazia Rusiei asupra Ucrainei, Biserica Ortodoxă ucraineană aflată sub Patriarhia Moscovei s-a distanţat de patriarhul Moscovei, Kirill. Acesta din urmă i-a descris pe opozanţii Rusiei în Ucraina drept ''forţe ale răului'', în timp ce mitropolitul Onufrie şi-a îndemnat fidelii să susţină armata ucraineană.

Guvernul ucrainean încearcă să obţină evacuarea civililor şi a celor circa 400-500 de soldaţi ucraineni răniţi aflaţi în interiorul combinatului Azovstal, ultimul punct major de rezistenţă al armatei ucrainene în oraşul Mariupol. Rusia s-a declarat de acord cu această evacuare, dar cere însă ca soldaţii ucraineni care s-au baricadat în acel vast complex metalurgic să depună armele, solicitare refuzată de Kiev.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel