O nouă mutație a SARS-CoV-2, identificata in India. OMS a confirmat

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Organizația Mondială a Sănătății a confirmat că a primit datele și are "pe radar" o varianta a coronavirusului identificată în India. Încă nu se știe dacă are legătură cu creșterea spectaculoasă a numărului de cazuri de COVID-19 în această țară, relatează EFE.

Această varianta are două mutații în genomul sau și a fost depistată la sfârșitul anului 2020 în două state din India, iar de atunci "procentul cazurilor a crescut considerabil", a declarat la o conferință de presă Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul OMS.

India a raportat joi un nou record zilnic de cazuri de COVID-19, peste 217.000, în cel de-al doilea val al pandemiei în această țară, a două cea mai afectată din lume că număr de cazuri (14,3 de milioane) și a patra că număr al deceselor (174.308). 
Depistarea noii variante este rezultatul eforturilor de secventiere genetică a coronavirusului SARS-CoV-2, realizate în lume, în încercarea de a detecta cât mai repede orice mutație a virusului care îl poate face mai contagios sau capabil să se sustragă testelor, vaccinurilor sau medicamentelor.

 

Virusurile se modifică cu timpul, suferă mutații 


"Așa cum știm, virusurile se modifică cu timpul, suferă mutații iar această este o varianta de interes pe care o urmărim", a spus expertă. Ea a precizat că mutațiile identificate au unele similitudini cu cele deja depistate, care pot fi mai contagioase, iar în unele cazuri pot reduce "neutralizarea și pot avea astfel impact asupra vaccinurilor".

Von Kerkhove a spus că OMS colaborează cu India și alte țări pentru a spori secventierile genetice în lume și a detecta și evalua variantele de interes - categorie în care a intrat acum și cea din India - și cele considerate "îngrijorătoare". Din acestea din urmă fac parte variantele identificate primele în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia. Cele trei variante s-au răspândit, în ultimele luni, prin diferite părți ale lumii. "Vaccinurile au funcționat împotriva variantelor îngrijorătoare și mai ales a simptomelor grave și este un lucru important care trebuie spus", a precizat Von Kerkhove.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel