În ultimii 100-150 de ani, milioane de macedoneni au fost asimilaţi de Bulgaria, Grecia, Serbia, Imperiul Otoman, unii dintre ei şi în întreaga lume (desigur, nu toţi), ca emigraţie macedoneană, a scris pe profilul său de Facebook fostul prim-ministru al Republicii Macedonia de Nord, Nikola Gruevski, care se ascunde în prezent în Ungaria, pentru a nu intra la închisoare. El a fost condamnat pentru corupţie de o instanță din Skopje.
"Nu este un secret pentru nimeni că, prin încercările de a schimba istoria şi originea limbii şi naţiunii macedonene atât în trecut, şi acum, cât şi în viitor, Bulgaria va insista ca din Macedonia să fie creat un al doilea stat bulgar în Balcani", a afirmat el.
De ieri, la el se află pentru instructaj şi liderul opoziţiei VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, care a incitat isteria anti-bulgară în Republica Macedonia de Nord.
"În trecut, în Macedonia nu s-a cerut să se recunoască minoritatea bulgară drept categorie constituţională, dar acum planurile s-au schimbat, aşa că evident se crede că includerea în Constituţie ar ajuta la trecerea mai uşoară şi mai rapidă către ceea ce se doreşte, mai ales dacă există control asupra manualelor de istorie din şcoli şi universităţi, asupra cărţilor oamenilor de ştiinţă macedoneni, istorici, care vor fi scrise în viitor, documentarelor, lungmetrajelor şi serialelor care ar urma să fie filmate, precum şi articolelor de zi cu zi din mass-media macedoneană, controlate prin formula "discurs al urii", care vor servi cauzei menţionate".
Mai rău, potrivit lui Gruevski, este că tot ceea ce a fost enumerat până aici va fi sub controlul formal al procesului de aderare a Macedoniei de Nord la UE.
"Obiectivele sunt pe termen lung, la fel ca şi procesul de aderare la UE"
"Odată cu ultimele decizii ale guvernului şi parlamentului, au fost create premise puternice pentru realizarea acestui plan pentru Bulgaria", este de părere Gruevski.
El respinge afirmaţia că nimeni nu a reuşit până acum să asimileze poporul macedonean şi nu va mai putea face acest lucru nici în viitor. Potrivit lui, acestea sunt procese politice naturale, iar asimilarea macedonenilor este "confirmată istoric şi oricine a citit cel puţin trei cărţi despre istoria poporului macedonean o ştie".
"Este adevărat că nicio ţară nu şi-a pierdut până acum identitatea în procesul de aderare la UE. Dar este, de asemenea, adevărat că până acum niciunei ţări nu i s-au impus condiţiile impuse acum Macedoniei de Nord prin documentele adoptate în această lună", continuă Gruevski.
"Luna aceasta a fost greu şi e foarte trist să văd lupta, eforturile, rezistenţa, opoziţia, dar şi neputinţa poporului macedonean înşelat referitor la intenţiile şi deciziile unui guvern care a pierdut sau a renunţat la suveranitatea ţării şi nu ia o decizie singur, chiar şi pentru cele mai importante problemele naţionale, a conchis fostul premier macedonean", Nikola Gruevski, relatează Rador, care citează BGNES.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News