Carlotta Bertolini, în vârstă de 47 de ani, proprietara fabricii de bere Keller din Modena, critică atitudinea italienilor față de muncă și susține că preferă să angajeze imigranți pentru că aceștia sunt mai motivați și dornici de muncă.
„Angajații mei nu vor reuși imediat să vorbească italiană bine, însă clienții mei vor trebui să se obișnuiască cu asta,” spune Bertolini, originară din Albinea și restaurator de 22 de ani.
Bertolini remarcă schimbările semnificative din domeniul cateringului. „Dacă vorbim despre roluri precum bucătar sau spălător de vase, acum 20 de ani era greu pentru un italian să vrea să le facă: acum este literalmente imposibil. În ultimii ani, am avut mai întâi o fată din Est în bucătărie și apoi una din Burkina Faso. Ambele foarte bune, disponibile și punctuale. Au început cu un contract pe trei ani și apoi au trecut la unul permanent. Dar nu a fost ușor. (..) În primul rând, barierele lingvistice. Mă organizasem cu fotografii ale preparatelor indicând numele produselor dedesubt, a durat ceva timp. Acum, există un băiat pakistanez care se oprește la sfârșitul turei pentru a învăța italiană și pronunția corectă. Alteori pot fi bariere culturale sau legate de religie.”
Citește și: Un muncitor român din Italia i-a salvat viața colegului său, în urma unei explozii pe șantierul unde lucrau
Întrebată dacă italienii vin la interviuri, Carlotta a răspuns că e deranjată de atitudinea lor. „Da, italienii vin la interviuri, dar situația se înrăutățește. Cer doar bani. Înțeleg că este important să știi câți bani vei primi, dar nu poate fi primul lucru pe care îl ceri. Cei care întreabă nu au experiență în acest sector, așa că mai întâi spune-mi ce poți face și apoi putem discuta despre salariu.”
”Oamenii care emigrează în Italia își doresc cu adevărat să lucreze”
„În 2023 am avut un buget 23.000 de euro pentru ”teste”, adică băieți care încep, stau două luni și apoi pleacă. Sau eu sunt cea care întrerupe colaborarea, pentru că după ce faci aceeași greșeală de zece ori, înseamnă pentru mine că nu lucrezi cu grijă. Din experiența mea, oamenii care emigrează în Italia își doresc cu adevărat să lucreze, iar asta face diferența. Desigur, atâta timp cât birocrația și încetineala sistemului de primire din Italia nu se implică. Din păcate, mulți rămân într-o bulă, incapabili să se miște și rămânând o forță de muncă neevaluată. Nu sunt surprinsă că mulți devin criminali, probabil că în pielea lor aș face același lucru înainte de a muri de foame.”, a povestit patroana pentru Il Gazzettino.
--------------------------------------------------
Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:
-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH
-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6
-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News