O profesoară și-a luat concediu un an pentru a curăța Mediterana: a strâns 3 tone de plastic în 7 luni

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
O profesoară și-a luat concediu un an pentru a curăța Mediterana, a strâns 3 tone de plastic în 7 luni. Sursa foto: freepik.com
O profesoară și-a luat concediu un an pentru a curăța Mediterana, a strâns 3 tone de plastic în 7 luni. Sursa foto: freepik.com

Impresionată de cantitatea de gunoi, găsită pe plaja din fața casei ei și în adâncurile explorate în timpul scufundărilor, Carola Farci, o profesoară din Cagliari, a luat un an pauză de la școala unde predă și a plecat să curețe coastele Europei.

Misiunea Carolei Farci, profesorul din Cagliari care a pornit într-o călătorie de-a lungul coastelor Europei: „Urc până la 42 de metri adâncime și sunt deșeuri și acolo”

Impresionată de cantitatea de gunoi, găsită pe plaja din fața casei ei și în adâncurile explorate în timpul scufundărilor, Carola Farci, o profesoară din Cagliaria, a luat un an pază  de la școala unde predă și a plecat să curețe coastele Europei.

În șapte luni de călătorie. Carola a traversat 11 țări și a parcurs 14 mii de kilometri în compania câinelui său Polly.

Panică într-un oraș din Italia. Vagonul unui tren turistic, cu numeroși copii la bord, s-a răsturnat. Zeci de răniți

Este povestea Carolei Farci, 33 de ani, profesor de istorie și limbă italiană într-un liceu din Cagliari. Împreună cu trei colegi din Germania, Kenya și Tunisia, Carola este protagonista serialului „Wonder Women – Stories of ordinary women who do extraordinary things”, produs de Unknown Media pentru ONG-ul WeWorld.

Carola a avut obiceiul să curețe coasta Cagliari încă din copilărie. „În timpul pandemiei am fost să stau cu tatăl meu, care locuiește în fața plajei și singurul lucru pe care l-am putut face era să ies și să plimb câinele. Ca și alți oameni, am curățat aceeași porțiune de mai multe ori pe zi, dar, în ciuda acestui lucru, am găsit mereu ceva de adunat”, spune Carola, care este și o iubitoare de scuba diving.

„Cobor până la 42 de metri adâncime și sunt deșeuri și acolo”. De parcă nu ar fi de ajuns, în vara lui 2021, în timpul unei vacanțe în Golful Napoli, a fost copleșită de un morman de plastic. „Am încercat să mă arunc să-l ridic în barca, dar a fost prea mult”.

De aici decizia de a porni pe mare pentru a aduna gunoiul. Pe 18 octombrie 2021, Carol a pornit în călătoria sa  prin Italia, Grecia, Turcia, Bulgaria, Macedonia, Kosovo, Albania, Muntenegru, Bosnia, Croația și Slovenia.

Românii și moldovenii cumpără masiv case în Italia. Cifrele complete 

„Credeam că Mediterana a fost ocolită de gunoaiele pe care le vezi în alte părți ale lumii, dar în schimb este invadată de plastic. M-am trezit mergând pe sticle, bidoane cu detergent și scutece. Doar în șapte luni am adunat mai mult de trei tone de plastic, mai ales sticle, pahare și genți”, spune ea.

Cea mai murdara tara? „Absolut Albania, care este într-o formă și mai proastă decât Turcia”. Și care sunt cele mai curate? „Slovenia și Croația, urmate de Italia, care se află pe locul trei”.

Printre munți de deșeuri de plastic,  Carola a găsit și multe obiecte „de salvat”: mingi de fotbal, greble, găleți și cazmale pentru copii, iar apoi pahare și seturi de farfurii ceramice, dar și obiecte speciale.

Care a fost cel mai ciudat lucru găsit printre gunoaie? „Un sfeșnic în forma lui Isus Hristos găsit pe insula Tinos, Grecia”. Ceea ce s-a dovedit a fi mai util în schimb a fost un ciocan de lemn, adunat de-a lungul unui râu din Bulgaria și pe care l-a scos la licitație, după ce l-a dezinfectat. Încasările au fost destinate, prin asociația Treeonfy, pentru plantarea a 6.000 de arbori.

Top trei orașe din Italia în care costurile de trai sunt mai accesibile în 2023

La întoarcerea din acest concediu, profesoara s-a înscris la două masterate pe sustenabilitate și schimbări climatice. A făcut-o printr-o carte „Plastichiadi”, publicată în urmă cu câteva zile de editura din Sardinia Condaghes și o face în fiecare zi de la catedră,  încercând să conștientizeze noile generații asupra problema poluării. „Primul lucru de făcut  este să nu mai producem deșeuri, iar noi producem multe”, spune Carola.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel