O româncă a folosit timp de zeci de ani o pepită de chihlimbar pe post de opritor de ușă. Femeia nu știa că piatra valorează 1 milion de euro

Cristina Iacob |
Data publicării:
Foto: Pepita gasită în România / Sursă: english.elpais.com
Foto: Pepita gasită în România / Sursă: english.elpais.com

O bătrână din România a descoperit că o pepită de chihlimbar de 3,5 kilograme, pe care o folosea de zeci de ani drept opritor de ușă, are o valoare de peste 1 milion de euro. Piatra, una dintre cele mai mari din lume, are o vechime estimată între 38,5 și 70 de milioane de ani.

O descoperire remarcabilă a fost făcută într-o casă din România, unde o femeie în vârstă a utilizat, timp de zeci de ani, o pepită de chihlimbar de aproximativ 3,5 kilograme, una dintre cele mai mari din lume, pe post de simplu opritor de ușă. Această bucată de rășină fosilizată, evaluată la peste 1 milion de euro, a fost descoperită în albia unui pârâu din Colți, un sat din sud-estul țării, cunoscut pentru bogatele zăcăminte de chihlimbar. Femeia nu a fost niciodată conștientă de valoarea extraordinară a pietrei pe care o deținea.

Piatra are o vechime estimată între 38,5 și 70 de milioane de ani

 

Descoperirea a fost făcută publică de o rudă a femeii, care a moștenit casa și, odată cu aceasta, și ceea ce credea că este doar o simplă rocă. După o examinare mai atentă, moștenitorul și-a dat seama că obiectul era, de fapt, o pepită de chihlimbar de mare valoare. Convins de potențialul său, acesta a decis să vândă piatra statului român. După ce a fost analizată de specialiști, pepita a fost catalogată drept o comoară națională și este acum păstrată la Muzeul Provincial Buzău.

Daniel Costache, directorul muzeului, a declarat pentru EL PAÍS că această pepită este una dintre cele mai mari piese de chihlimbar cunoscute din lume. „Descoperirea sa reprezintă o semnificație uriașă atât la nivel științific, cât și la nivel muzeal,” a explicat Costache, adăugând că piatra are o vechime estimată între 38,5 și 70 de milioane de ani. Importanța ei depășește granițele României, fiind una dintre cele mai mari descoperiri de acest gen la nivel global.

Casa femeii a fost spartă de hoți, însă aceștia nu și-au dat seama de valoarea pietrei

 

Pepita de chihlimbar a fost trimisă la Muzeul de Istorie din Cracovia, Polonia, pentru o analiză suplimentară. Aici, specialiștii au confirmat autenticitatea și valoarea extraordinară a pietrei, estimând că aceasta are o semnificație deosebită pentru cercetările asupra formării și evoluției chihlimbarului. 

Interesant este faptul că, înainte de a fi recunoscută pentru valoarea sa, pepita a trecut neobservată chiar și în timpul unui jaf. Casa femeii a fost spartă de hoți care au furat doar câteva bijuterii din aur de mică valoare, ignorând complet pepita de chihlimbar, care stătea la vedere. „În căutarea frenetică a obiectelor valoroase, hoții au trecut cu vederea adevărata comoară aflată sub ochii lor,” au declarat rudele femeii.

România este renumită pentru zăcămintele sale bogate de chihlimbar, în special în județul Buzău. Zona este considerată una dintre cele mai importante pentru descoperirea acestei rășini fosilizate, cunoscută sub numele de „rumanit” sau „chihlimbar de Buzău.” Particularitățile acestei regiuni includ o gamă largă de nuanțe de chihlimbar, de la roșu închis la negru, ceea ce face ca pietrele găsite aici să fie extrem de căutate atât de colecționari, cât și de cercetători. 

O parte dintre pepitele descoperite în zonă conțin fosile rare, printre care arahnide, insecte și păr de animale preistorice, făcând aceste descoperiri și mai valoroase din punct de vedere științific. De asemenea, regiunea Buzău găzduiește o rezervație naturală unde au fost scoase la lumină pepite de mare valoare, atât din punct de vedere calitativ, cât și istoric. Una dintre cele mai cunoscute mine din zonă, mina Stramba, a fost una dintre cele mai productive din prima jumătate a secolului XX, înainte de a fi închisă de regimul comunist, care o considera neprofitabilă.

-----------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel