Un schimb de replici între două românce, una din Germania și cealaltă din Spania, a scos încă o dată la iveală aceste contraste. Românca din Germania a oferit o perspectivă detaliată asupra situației și susține că nu salariul net contează în mod absolut, ci banii cu care rămâi efectiv la finalul lunii, dacă se ține cont de costurile ridicate ale traiului în Germania. Aceasta a vorbit despre cheltuielile mari cu întreținerea, în special în sezonul rece, comparativ cu costurile mai scăzute din Spania.
„Multă lume nu înțelege că degeaba ești în Germania și câștigi 1700-1800 de euro pe lună, dacă tu, la sfârșit de lună, nu mai rămâi cu nimic. Dar oamenii ăia care câștigă un pic mai puțin, 1300-1400 prin Spania? Eu vorbesc acum de oamenii muncitori necalificați. Da, de oamenii care muncesc pe salariul minim pe economie. Nu se compară chiria de peste 1.000 de euro. Nu se compară faptul că noi plătim curent 200-300 de euro, pe când în Spania sunt oameni care se încălzesc, cu tot cu absolut tot, cu 45-70 de euro pe lună. Da, curent ș.a.m.d. Mâncarea este mult mai ieftină. Faptul că, având atât de mult timp liber și o climă atât de favorabilă, oamenii ies și se plimbă, se duc pe faleză cu o pungă de semințe, cu un sandviș, cu apă, pe când în Germania ce faceți, doamnă dragă?
Că dacă vrei să te duci duminica cu copilul undeva la un loc de joacă, ai lăsat direct 50 de euro. Dacă te duci cu familia la restaurant, acum nu știu dacă lași sub 100 de euro. Despre asta este vorba. Toată lumea știe și toată lumea se raportează doar la salariu. Degeaba câștigi 1700-1800 de euro în Germania, dacă aici cheltuielile sunt duble față de Spania. Faceți socoteala. Știți cât mă costă pe mine căldura iarna în Germania? Focul pe lemne și uleiul la centrală mă costă câteva mii, pentru că, ce să vezi, faci focul din septembrie, ai nevoie să faci căldură de la jumătatea lunii septembrie. Am început pe 13 septembrie să dăm drumul la căldură și o mai închizi la 1 mai, pe când ei acolo n-au nevoie. Dacă e un pic răcoare în Spania, pot da drumul la climă 10-15 minute și s-a făcut cald. Haideți să încercăm să vedem, să facem calculele și pe partea cealaltă, că noi, oamenii, în general, ne raportăm doar la bani," a spus românca.
Există oameni săraci și în Germania
În ciuda aparențelor ar exista oameni săraci și în Germania, chiar dacă salariile sunt mai mari decât în restul Europei.
"Dumneavoastră credeți că în Germania toată lumea câștigă 3000-4000 de euro net pe lună? Haideți să ne uităm și la majoritate și haideți să mai vedem ce spun și statisticile. 20% din populația Germaniei, ceea ce înseamnă aproape 20 de milioane de oameni, cât este toată populația României, trăiesc într-o sărăcie lucie.
Pentru cine nu știe, mai căutați să mai vedeți că nici în Germania nu este doar lapte și miere. Dacă unii vor să arate că asta este țara perfecțiunilor, cea mai bogată și cea mai minunată țară din lume, de ce mai sunt, doamnă, 20 de milioane de oameni săraci și oameni care de-abia își duc traiul de azi pe mâine? Dar nu vrem să le vedem, vedem numai atât: bani, salarii mai mari, dacă restul nu le calculăm. Când trageți linie, să vedeți că oamenii ăia din Spania rămân cu mai mulți bani decât în Germania.
Chiar și dacă nu rămân cu bani mulți, își trăiesc viața, doamnă, că despre asta este vorba, că atunci când vom pleca, nimic nu luăm cu noi. Nici banii strânși, nici mașina șmecheră, nici casa pentru care muncim zeci de ani. Nimic. Știți cu ce plecăm? Patru blăni și un costum, dacă mai pleci, dacă nu ajungi într-o cutiuță. Așa că încercați să faceți diferențe”, a mai spus românca.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News