Alexandra explică provocările întâlnite, opțiunile disponibile și obstacolele care pot apărea în această călătorie, subliniind diferențele dintre tratamentul studenților internaționali și cel al studenților americani.
„Haideți să vorbim despre opțiunile de rămas în SUA după terminarea facultății și discriminarea studenților internaționali. Într-adevăr ca student internațional nu ai la fel de multe beneficii ca un student născut în America, față de cum avem noi în Uniunea Europeană, dar nu este imposibil să rămâi în America după ce îți termini studiile.”, spune ea.
Ce opțiuni ai după terminarea facultății?
„După ce termini facultatea ai la dispoziție un an să muncești indiferent de domeniu, mai puțin STEM. Dacă termini o licență STEM (Science, technology, engineering, and mathematics) atunci ai trei ani la dispoziție să muncești în Statele Unite.
De asemenea, după terminarea facultății ai la dispoziție aproximativ 90 de zile să îți găsești un job. După ce ți-ai găsit job, în perioada de trei ani în care tu muncești, trebuie să aplici la o loterie a vizelor pentru viza de muncă H1B, iar pentru asta trebuie să te sponsorizeze o companie.”, explică tânăra.
Obstacolele întâlnite: Discriminarea studenților internaționali
Una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă studenții internaționali este reticența companiilor de a-i angaja.
„Discriminarea vine în momentul în care companiile nu vor să te accepte pentru că ești student internațional. Și are logică pentru că atunci când o companie te sponsorizează ei practic trebuie să dea zeci de mii de dolari ca să-ți sponsorizeze ție viza și să te bage în loteria vizelor.
Astfel, multe companii nu își doresc să facă chestia asta, mai ales pentru un angajat care este posibil să nu rămână în țară, pentru că dacă în acei trei ani nu reușești să câștigi viza de muncă de la loterie, atunci trebuie să te întorci în țara ta.”, subliniază Alexandra.
Alternative și soluții viabile
Chiar și în fața acestor provocări, există câteva soluții alternative pentru a rămâne în SUA.
„În schimb, există și alte mijloace. De exemplu dacă lucrezi pentru o companie guvernamentală sau pentru ambasada României, poți să aplici direct pentru Green Card.
Sunt foarte multe companii care sponsorizează pentru H1B pentru loterie sau există companii care te iau pentru acei trei ani, iar apoi te trimit la un birou din Europa sau un birou din Canada și te aduc înapoi după doi ani.
În plus, experiența la companiile acestea este foarte bună și din nou, te poți duce la alte birouri sau poți să rogi compania sau să aplici la un master pe care compania ți-l plătește cu condiția să te întorci la ei.”, mai explică tânăra.
Deși nu este o soluție potrivită pentru toată lumea, căsătoria cu un cetățean american rămâne una dintre opțiunile pentru a obține rezidența în SUA.
„Nu în ultimul rând, poți să te căsătorești cu cineva și să rămâi în America.”, glumește românca.
Deși există provocări majore și o anumită discriminare în procesul de angajare și obținere a vizelor, tânăra studentă româncă subliniază că dacă ai o strategie bine pusă la punct și informare adecvată, este posibil să rămâi în Statele Unite după absolvirea facultății.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News