Europol a lansat vineri o campanie inedită pentru prinderea celor mai căutaţi 21 de infractori din Uniunea Europeană (UE), subliniind că infracţiunile comise de femei sunt „la fel de grave“ precum cele comise de bărbaţi.
„Crima nu are sex“, atenţionează Europol. Un nou site interactiv al Europol, agenţia europeană de poliţie, dezvăluie într-un mod neobişnuit feţele unor infractori daţi în urmărire de 21 de ţări din UE, inclusiv de România. Surprinzător, 18 dintre cei 21 de „cei mai căutaţi“ infractori - potrivit campaniei - sunt de sex feminin. Suspecţii sunt acuzaţi sau declaraţi vinovaţi de crime, trafic de fiinţe umane sau droguri.
La secţiunea dedicată României, figurează o femeie în vârstă de 43 de ani, Ildiko Enderle, membră a unei grupări prinse că recruta tinere în scop sexual sub promisiunea unui loc de muncă în Germania.
Conform datelor de pe site-ul Poliției, Ildiko Enderle din comuna Frumoasa, județul Harghita, are patru mandate de executare a pedepsei cu închisoarea (6 ani, 6 ani, 5 ani şi 2 ani şi 6 luni) pentru comiterea de infracţiuni de proxenetism, trafic persoane şi trafic minori.
Femeia este născută în Miercurea Ciuc, are 170 cm, 66 kg, constituție atletică, ochi căprui, păr şaten, vopsit blond, scurt.
Gruparea din care Ildiko face parte racola persoane de sex feminin din Târgu Mureș, Gheorghieni și localitățile limitrofe cărora le promitea locuri de muncă, cazare și masă în Germania: 1000 euro/lună, cazare și masă. De fapt, persoanele racolate erau transportate ulterior în Cehia la un club unde erau supuse exploatării sexuale.
Victimele erau permanent amenințate cu bătaia de patroană pentru a fi determinate să practice prostituția în folosul lor. Li se spunea că dacă anunță Poliția, le omoară copiii și le dau foc la case.
Infracțiunile nu cunosc diferența de gen
Crimele comise de femei sunt „la fel de grave“ precum cele comise de bărbaţi, afirmă purtătoarea de cuvânt a Europol, Tine Hollevoet, în prezentarea campaniei. Potrivit ei, scopul campaniei este de a atrage un număr cât mai mare de vizitatori şi de a-i aresta astfel cât mai repede pe cei căutaţi.
"Fiecare persoană urmărită poartă o mască... iar în spatele ei se ascunde povestea infracţiunilor comise, în 4 părţi. Când vei intra pe site, vei vedea toate aceste măşti. Oprindu-te asupra oricăreia dintre ele, vei descoperi ţara care a dat-o în urmărire şi infracţiunea pentru care este urmărită persoana. În acel moment, nu ţi se va dezvălui încă dacă este femeie sau bărbat. Pe măsură ce povestea se desfăşoară, părţi ale măştii vor dispărea, lăsând privitorul să ghicească genul infractorului. Scopul campaniei este de a atrage cât mai mulţi vizitatori pe site-ul https://eumostwanted.eu. Cu cât mai multe persoane văd fotografiile, cu atât creşte şansa ca cineva să poată pune ultima piesă a puzzle-ului, pentru a localiza şi aresta persoana căutată", a transmis Poliţia Română.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News