EXCLUSIV  O româncă revenită în țară după 20 de ani de muncă în Italia spune că România e mai sigură. ”Am rămas surprinsă că oamenii din Brașov nu au gratii la geam”/ VIDEO

Cristina Iacob |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Captură de ecran
Foto: Captură de ecran

Mihaela Parlac, o româncă din Italia, care a revenit în țară a povestit cât de sigură și liniștită i se pare România, în comparație cu Italia. 

Mihaela Parlac, o româncă revenită în țară după o absență de 20 de ani în Italia, a descris în cadrul emisiunii „Diaspora în Direct”, realizată de jurnalistul Bogdan Bolojan, primele ei impresii despre România și comparațiile cu experiența sa în Italia.

Plecarea româncei în Italia în anii 2000 a fost motivată de dorința de a găsi o viață mai bună, într-o perioadă când România nu era încă membră a Uniunii Europene. Acolo, Mihaela și-a găsit un loc de muncă, dar a conștientizat în timp că viața în străinătate nu era lipsită de provocări și neajunsuri. Astfel, ea a luat decizia de a se întoarce în România, unde a avut parte de surprize plăcute în privința siguranței și libertății.

”Până și fetița mea a rămas surprinsă de cât de liber ești în România”

 

”Ne-am mutat în Brașov în urmă cu cinci ani. Până și fetița mea a rămas surprinsă de schimbarea aceasta, de cât de liber ești în România. De exemplu, ea acum merge la școală singură, pe jos. Merge la supermarket, pe jos. A rămas surprinsă când a văzut cum se joacă copiii printre blocuri, singuri, cu păturica, cu jocuri, copii de șapte - opt ani. Și eu am rămas surprinsă să văd, când ne-am mutat în Brașov, că oamenii nu au gratii la geam. Asta mi-a dat senzația de siguranță. (..) 

Vreau să specific faptul că mesajul meu aici nu este ”Haideți toți în România sau haideți acasă”, nu. Eu doar spun experiența mea,punctul meu de vedere și vorbesc despre Brașov, locul în care eu am ales să locuiesc. Mi se pare mult mai liniștit pe partea asta de siguranță, față de Italia. Locuiesc într-un cartier nou, sunt camere video, copiii se simt în siguranță. Mă bucur așa când văd copiii dimineața cum merg singuri la școală, te simți mai liber. Fetița mea la 10 ani deja lua autobuzul și pleca prin Brașov. 

În Italia, trebuie să îi duci și să îi aduci de la școală, Școala Generală, nu doar la Primară. Aici nu avem permanent teama asta că se poate întâmpla ceva copiilor. Aici las mașina deschisă, nu am stresul că poate mi-o deschide cineva, nu am niciun stres. Nu știu, e starea aceea de siguranță și de liniște și de încredere.

”Unui vecin i s-a furat mașina de două ori” 

 

În schimb, în Italia nu era așa îl unde locuiam. Noi locuiam acolo într-o localitate, lângă Roma și se fura frecvent. De exemplu, în blocul în care locuiam noi, vecinei de sub noi, îi intraseră hoții în casă, de două ori într-o săptămână, locuia la etajul unu. 

Când au auzit vecinii despre acest incident, au intrat în panică și și-au pus gratii la geamuri. Inclusiv noi, care locuiam la etajul doi, când am auzit că alții și-au pus, ne-am pus. Unui vecin i s-a furat mașina de două ori din parcare, într-un an. Sub noi, aveam un garaj, și la fel, au spart garajul și au furat mașina unui vecin. Practic, nu te simțeai deloc în siguranță. 

De multe ori, oamenii tind să vorbească urât despre români că beau și fac urât, dar noi aveam un vecin italian, un băiat, cred că avea în jur de 20 și ceva de ani, deseori când ieșeam din casă, îl găseam dormind pe scara blocului, băut fiind. Uneori, la 2:00 noaptea, bătea în ușă, suna la sonerie, mă uitam pe vizor și era el sau alți prieteni de-ai lui. Ziua părea o persoană normală, dar de fapt, era o persoană periculoasă. Clar nu te simți în siguranță, mai ales când ai un copil, mai ales când auzi că vecinilor li se fură mașinile, le intră hoții în casă. Și locuiam într-un bloc nou, cartierul era format din blocuri noi.”, a povestit Mihaela în cadrul emisiunii. 

VIDEO

 

Youtube video image

--------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel