O sabie şi cinci pistoale ale lui Napoleon, vândute la licitaţie în SUA

Alexandru Ichim |
Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O sabie şi cinci pistoale ale lui Napoleon, vândute pentru 2,8 milioane de dolari la licitaţie în SUA.

Sabia purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 1799 şi cinci arme de foc care i-au aparţinut împăratului francez, mort în exil în urmă cu 200 de ani, au fost vândute la licitaţie în Statele Unite pentru suma de peste 2,8 milioane de dolari, a anunţat marţi o companie specializată, relatează AFP, scrie Agerpres. 

Lotul, format dintr-o sabie şi cinci pistoale ornamentate, a fost vândut pe 3 decembrie, la o licitaţie prin telefon, de casa Rock Island Auction Company din Illinois, unui cumpărător rămas anonim, a declarat preşedintele companiei Kevin Hogan.

Lotul fusese estimat la o valoare între 1,5 şi 3,5 milioane de dolari. Pentru suma de 2,87 milioane de dolari, "cumpărătorul armelor care i-au aparţinut lui Napoleon duce acasă o piesă istorică foarte rară", a spus Hogan.

Piesa centrală a colecţiei



Sabia, aflată în teacă, piesa centrală a colecţiei, a fost creată în atelierele de la Versailles de armurierul Nicolas-Noël Boutet şi a fost "purtată de Napoleon Bonaparte în timpul loviturii de stat din 9 noiembrie 1799", potrivit casei de licitaţii Rock Island Auction Company, care se prezintă drept "numărul unu mondial la vânzările la licitaţie de arme de foc, arme albe şi echipament militar de colecţie".

Încoronat împărat pe 2 decembrie 1804, Napoleon Bonaparte i-a oferit sabia sa generalului Jean-Andoche Junot. După moartea acestuia, arma s-a aflat la un muzeu din Londra, apoi în posesia unui colecţionar american.

Casa de licitaţii a reamintit că în 2007, "sabia purtată de (primul consul Bonaparte) în bătălia de la Marengo (împotriva trupelor austriece, în iunie 1800, în Piemont, Italia) fusese vândută la licitaţie pentru suma de 6,5 milioane de dolari". 

CITEȘTE ȘI: Un medic român din SUA și-a tratat pacienții COVID cu un mix special de medicamente

 

Cadrul medical a dezvăluit că ar fi vorba despre antibiotice, steroizi și ivermectină sau hidroxiclorochină (în funcție de caz). „Am fost norocos. Niciun pacient nu a decedat. Niciunul dintre cei 800 de pacienți”, a afirmat dr. Radael Mirchcou.

Cazurile mai complicate au fost transferate medicului Ion Alexie, la spitalul Summerlin din Las Vegas, deoarece respectivii pacinenți aveau nevoie de îngrijire în secțiile de terapie intensivă, potrivit smartradio.ro.

Un aspect important menționat de Rafael Mirchou: nu au existat complicații legate de utilizarea ivermectinei sau hidroxiclorochinei.

Citește mai multe aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel