„Proiect finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" iunie - octombrie 2024
https://dprp.gov.ro/web/
Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

EXCLUSIV  O scriitoare româncă ce locuiește de 25 de ani în Spania, mesaj emoționant: "Niciodată nu uiți de România. Încă mai primesc pachet de acasă în fiecare an" - VIDEO

Anca Murgoci |
Data publicării:
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)
Foto ilustrativ (Sursa: Pexels)

Scriitoarea Eugenia Mucea, de la Casa Română de Cultură Getafe și scriitorul Flaviu George Predescu, dialoghează în cadrul emisiunii Tradiții românești în diaspora, despre obiceiuri, tradiții și sărbători românești în Spania. 

Eugenia Mucea, o scriitoare româncă stabilită în urmă cu aproape 25 de ani în Spania, spune că românii din străinătate nu uită tradițiile, sărbătorile sau mâncărurile tradiționale.

"Oricâți ani ai locui în afara României, deci în străinătate, niciodată nu uiți, cred eu că majoritatea, poate sunt și o mică parte de români care uită, dar majoritatea nu uităm nici tradițiile noastre, nici mâncărurile noastre, nici sărbătorile noastre.

Eu, spre exemplu, să-ți povestesc foarte pe scurt, când am ajuns în Spania, era luna noiembrie din anul 2000. Atunci nu era aproape nimic, nu erau asociații. A venit 1 decembrie și eu am am căutat un ceva care să sărbătorească ziua României. N-am găsit nimic.

În schimb, acum sunt, Institutul Cultural Românesc, ambasadele care-ți oferă lansări de carte, Ambasada României la Madrid. Domnul Lavinioeni, domnul ministru se ocupă în mod special de un program care se numește 'Vinerea acasă la ambasadă', unde pot să-ți lansez cărțile, unde sunt evenimente culturale. Acum, în momentul de față, putem să facem orice să ne aducem aminte de România și să o sărbătorim aici. Tot ce vrem, obiceiuri, tradiții, sărbători, le putem transfera aici", spune românca.

Eugenia povestește că încă mai primește pachet de acasă

 

Eugenia Mucea spune că, deși locuiește în Spania, de 24 de ani, încă mai primește pachet de acasă. 

"Eu înainte nu mergeam acasă decât vara. Deci toate sărbătorile de Crăciun, de Paște, mi le sărbătoream aici. Țin minte că chiar de la început, chiar de la început, dacă nu-mi trimiteau de acasă pachetul, dacă era sărbătoarea Crăciunului, trebuia să-mi trimită pachetul cu de-ale porcului, cârnați ș.a.m.d.

Iar dacă era săptămâna Paștelui, cu mielul pe care mi-l trimitea de acasă. După 24 de ani, încă mai primesc de acasă în fiecare an și de Crăciun și de Paște.

Am fost acum acasă, mi-am lăsat hainele acasă și în loc de haine mi-am băgat în geamantan de toate și chiar și pâine și mă tot gândeam doamne, să nu mi le ia. Am trecut bine mersi, nu s-a întâmplat nimic și am ajuns cu ele acasă", mai povestește scriitoarea Eugenia Mucea, de la Casa Română de Cultură Getafe.

Urmărește emisiunea integrală 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel