O sută de companii din Marea Britanie vor munci doar patru zile pe săptămână

Alexandra Curtache |
Data publicării:
O sută de companii din Marea Britanie vor munci doar patru zile pe săptămână / Foto: Unsplash
O sută de companii din Marea Britanie vor munci doar patru zile pe săptămână / Foto: Unsplash

O serie de companii britanice vor trece la o săptămână de lucru de patru zile, fără pierderi de venituri. Aproximativ 2.600 de lucrători din 100 de companii din Marea Britanie vor adopta noul mod de lucru, despre care militanții susțin că îmbunătățește productivitatea personalului.

Cele mai mari două companii care vor adopta noua structură sunt Atom Bank și firma de marketing global Awin, fiecare cu aproximativ 450 de angajați din Marea Britanie.

Ambele companii au fost acreditate, ceea ce înseamnă că au redus orele de lucru pentru lucrători, în loc să îi forțeze să lucreze mai mult, dar cu mai puține zile.

Vorbind despre cum a fost tranziția la săptămâna de patru zile, Adam Ross, directorul executiv al Awin, a declarat că a fost "una dintre cele mai transformatoare inițiative pe care le-am văzut în istoria companiei".

 

Săptămâna de lucru de patru zile ar obține aceeași producție, dar în mai puține ore 

 

El a adăugat: "Pe parcursul ultimului an și jumătate, nu numai că am observat o creștere extraordinară a bunăstării și a stării de bine a angajaților, dar, în același timp, au beneficiat și serviciile și relațiile cu clienții, precum și relațiile și păstrarea talentelor".

Campania "Săptămâna de 4 zile" speră că cele 100 de companii vor deschide calea pentru alți angajatori din Marea Britanie, susținătorii faptului că săptămâna de cinci zile este o "rămășiță" a unei epoci economice vechi.

Ei susțin că cei care își asumă săptămâna de lucru de patru zile ar crește productivitatea și ar obține aceeași producție în mai puține ore.

Cei care au preluat deja noua structură spun că a fost o modalitate excelentă de a păstra angajații, precum și de a atrage noi angajați în companie.

Grupul de campanie - alături de cercetători de la Universitățile Oxford și Cambridge, Boston College și grupul de reflecție Autonomy - desfășoară în prezent cel mai mare proiect pilot din lume privind săptămâna de patru zile pentru aproximativ 70 de companii, care angajează 3300 de lucrători.

 

95% dintre companii au declarat că productivitatea s-a îmbunătățit

 

Companiile participante au fost întrebate în septembrie (la jumătatea perioadei) cum decurge procesul de testare, iar 88% dintre acestea au spus că acesta decurge "bine".

După ceva timp, 95% au confirmat că productivitatea a rămas aceeași sau s-a îmbunătățit.

Joe Ryle, directorul britanic al campaniei, a declarat că există un impuls sporit pentru modelul săptămânii de patru zile.

"Vrem ca săptămâna de patru zile, fără pierderi salariale, să devină modul normal de lucru în această țară până la sfârșitul deceniului, așa că ne propunem să înscriem mult mai multe companii în următorii ani", a spus el.

"În condițiile în care multe întreprinderi se luptă să își permită creșteri salariale cu 10% din inflație, începem să vedem tot mai multe dovezi că o săptămână de patru zile fără pierderi salariale este oferită ca soluție alternativă.", conform Ladbible.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel