O țară a legalizat “mașinăria pentru sinucidere”. Cum funcționează invenția care garantează o moarte pașnică

Mihaela Horchidan |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

O capsulă în formă de sicriu, care permite ocupanților să se sinucidă, poate fi folosită legal în Elveția, potrivit unui aviz obținut de Exit International, compania care a dezvoltat "Sarco". 

 

Aproximativ 1.300 de persoane au murit prin sinucidere asistată în Elveția anul precedent, folosind serviciile celor mai mari două organizații de sinucidere asistată din această țară.

Metoda utilizată în prezent este ingestia de pentobarbital de sodiu lichid. Astfel, în acest caz, după administrarea medicamentului, persoana va adormi în decurs de două până la cinci minute, înainte de a intra într-o comă profundă, urmată la scurt timp de decesul acesteia.

De această dată, Sarco, prescurtare de la sarcofag, oferă o abordare diferită pentru o moarte liniștită, fără a fi nevoie de introducerea unor substanțe în organism, cel puțin asta susțin creatorii săi.

 

Moartea are loc prin privare de oxigen și dioxid de carbon

 

Dr. Philip Nitschke, creatorul capsulei, asemănătoare unui sicriu, spune că aceasta este o capsulă activată din interior de către persoana care intenționează să moară. Mașina poate fi transportată oriunde dorește utilizatorul, a precizat acesta.

Utilizatorul va intra în capsulă și se va întinde. Ulterior, i se vor pune o serie de întrebări și, după ce a răspuns, poate apăsa butonul din interiorul capsulei care activează mecanismul. 

Capsula degajează în interior azot, reducând rapid nivelul de oxigen. Persoana se va simți puțin dezorientată și se poate simți ușor euforică înainte de a-și pierde cunoștința. Moartea are loc prin privare de oxigen și dioxid de carbon. Nu există panică, nici senzație de sufocare, susține compania care a creat Sarco.

Până în prezent există două prototipuri Sarco, iar al treilea este în curs de imprimare în Olanda. Dacă totul merge bine, cea de-a treia mașină ar trebui să fie gata în Elveția anul viitor, scrie Swiss Info. 

 

Premieră în Italia: Un bărbat obţine autorizaţia să se sinucidă asistat. "Sunt obosit și vreau să fiu liber să aleg sfârșitul vieții mele"

 

În urmă cu câteva săptămâni, un prim caz de sinucidere asistată a fost autorizat în Italia, unde această practică era pasibilă până acum de cinci până la 12 ani de închisoare, a anunțat Ansa.

Astfel, comitetul de etică al autorității sanitare din regiunea Marche - Italia, a autorizat pentru prima dată în această țară, practicarea sinuciderii asistate, au declarat marți militanții pentru dreptul la moarte.

Cazul se referă la un bărbat tetraplegic care este imobilizat la pat după ce a rămas paralizat de la umăr în jos din cauza unui accident de mașină în urmă cu 11 ani. "Mă simt mai ușor", a declarat bărbatul, căruia i se spune Mario, deși acesta nu este numele său real, potrivit unui comunicat al Asociației Luca Coscioni, care îl ajută în încercarea sa de a se sinucide asistat.

Astfel, acesta este prima persoană care primește undă verde pentru sinucidere asistată după ce, în 2019, Curtea Constituțională a cerut parlamentului italian să umple un vid în ceea ce privește legislația privind sfârșitul vieții.

În prezent, legea italiană pedepseşte ajutarea sinuciderii cu închisoarea de la cinci la 12 ani, însă Curtea Constituţională a introdus în 2019 o excepţie cu privire la ”pacienţi menţinuţi în viaţă prin tratament (...) şi atinşi de o patologie ireversibilă, o sursă a unei suferinţe fizice şi psihologice pe care le consideră de nesuportat, dar care sunt însă capabili să ia decizii libere şi conştiente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel