O turistă descrie scenele "apocaliptice" pe care le-a trăit în incendiul de vegetație din Grecia

Alexandra Curtache |
Data actualizării: | Data publicării:
O turistă descrie scenele "apocaliptice" pe care le-a trăit în incendiul de vegetație din Grecia
O turistă descrie scenele "apocaliptice" pe care le-a trăit în incendiul de vegetație din Grecia

Încă un turist de pe Insula Kos a descris scene "apocaliptice" ale incendiului, în timp ce autoritățile grecești avertizează asupra pericolului continuu al incendiilor de vegetație.

Clare Smith, în vârstă de 38 de ani, aflată în vacanță împreună cu familia sa, a relatat pentru Sky News cum flăcările și fumul dens au transformat vacanța lor într-un coșmar.

Familia Smith, cazată la un hotel din afara stațiunii Kardamena, a primit alerte pe telefoane care le-au indicat să evacueze zona din cauza incendiilor. Clare Smith a descris cum fumul gros și negru a acoperit cerul, iar avioanele și elicopterele au lucrat neîncetat pentru a combate flăcările, care se aflau la aproximativ cinci-șase mile distanță de hotelul lor.

„Este foarte mult vânt aici, va fi ca o cutie de tinderbox. Cerul este acoperit de fum. Te simți ca la o apocalipsă sau într-un fel de film de război”, a spus ea conform presei străine.

 

Peste 100 de pompieri luptă împotriva incendiilor

 

Pe insulele Kos și Chios, peste 100 de pompieri, ajutați de 11 avioane și cinci elicoptere, luptau împotriva incendiilor. Alte două focare au izbucnit în apropierea capitalei Atena, afectând o suprafață de 24 de acri.

Prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, a avertizat că vara aceasta ar putea fi deosebit de periculoasă pentru incendii de vegetație, subliniind că cele mai dificile vremuri sunt încă în față.

„Am avut o lună iunie excepțional de dificilă în ceea ce privește condițiile meteorologice, cu niveluri ridicate de secetă și vânturi neobișnuit de puternice pentru acest sezon”, a spus Mitsotakis în cadrul unei reuniuni a cabinetului.

Prim-ministrul a menționat că utilizarea dronelor ca sistem de avertizare timpurie a fost deosebit de utilă și că coordonarea între autorități și pompierii voluntari a contribuit la limitarea pagubelor.

„Arsenalul nostru ar putea fi mai puternic, dar nimic – și asta se vede în practică – nu bate pregătirea și implicarea publicului în această apărare colectivă împotriva riscurilor naturale”, a adăugat el.

Grecia și-a intensificat pregătirile pentru sezonul incendiilor, angajând mai mult personal și sporind formarea după incendiile extinse de anul trecut care au ucis peste 20 de persoane și au forțat 19.000 să fugă. Vremea caldă și uscată, combinată cu vânturi puternice, a creat condiții favorabile pentru incendii, nu doar în Grecia, ci și în Turcia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel