O variantă de Covid care combină omicron și delta a fost descoperită

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Un cercetător din Cipru a descoperit o tulpină de coronavirus care combină variantele delta și omicron, a anunțat Bloomberg News.

Cercetătorul, Leondios Kostrikis, este profesor de științe biologice la Universitatea din Cipru. Acesta a numit tulpina "deltacron", din cauza semnăturilor genetice asemănătoare cu omicron în cadrul genomului delta, scrie Bloomberg, citată de Mediafax.

Până în prezent, Kostrikis și echipa sa au descoperit 25 de cazuri de virus. Cu toate acestea, este încă prea devreme pentru a spune dacă există mai multe cazuri asemănătoare sau ce impact ar putea avea acestea.

"Vom vedea în viitor dacă această tulpină este mai patologică sau mai contagioasă sau dacă va prevala" față de cele două tulpini dominante, delta și omicron, a declarat Kostrikis într-un interviu acordat postului Sigma TV. El crede că omicron va depăși și deltacron, a adăugat cercetătorul.

Cercetătorii și-au trimis concluziile săptămâna aceasta către GISAID, o bază de date internațională care urmărește virușii.

Varianta deltacron vine în timp ce omicron își continuă răspândirea rapidă în întreaga lume, provocând o creștere a cazurilor de Covid-19, scrie Mediafax.

 

OMS asigură că vaccinurile anti-COVID ''funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent''

 

În acest context, OMS a anunțat că vaccinurile care există împotriva COVID-19 "funcţionează împotriva tuturor variantelor care circulă în prezent", a asigurat joi Maria Van Kerkhove, responsabila programului COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Anunțul vine ca urmare a răspândirii tulpinii Omicron în întreaga lume, variantă care a infectat multe persoane vaccinate, scrie Agerpres, citând EFE. Deşi varianta Omicron pare să reducă capacitatea de neutralizare a vaccinurilor, fapt ce explică infecţiile în rândul celor vaccinaţi, serurile "continuă să fie eficiente pentru a evita forme grave ale bolii şi a reduce numărul deceselor", a declarat experta OMS la o conferinţă de presă.

Întrebată dacă cetăţenii trebuie să sporească măsurile de precauţie în faţa numărului mare de infecții din întreaga lume, Van Kerkhove a recomandat aceleaşi măsuri exisente încă din anul 2020, "cu scopul reducerii riscului la expunere".

De asemenea, experta a reamintit în acest sens necesitatea menţinerii distanţării fizice faţă de alte persoane, evitarea aglomerărilor în spaţii prost ventilate şi a insistat cu privire la purtarea măştilor sanitare conforme şi în mod "adecvat", scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel