"Acest război este real", a declarat Mihaela Mitrofan, o româncă originară din România care este director al programului de relocare a refugiaților Samaritas din sud-estul statului Michigan. "Este foarte nefericit că oameni nevinovați suferă." Ea urma să se întoarcă în Michigan sâmbătă.
Mitrofan, în vârstă de 52 de ani, a vizitat demnitari români și a livrat alimente, articole de toaletă și materiale medicale persoanelor din taberele de refugiați din Ucraina și România. Articolele au fost plătite din banii strânși de Samaritas și Christ Church Cranbrook din Bloomfield Hills, a spus ea.
Românca și echipa sa de voluntari au salvat 23 de ucraineni
De asemenea, ea și ceilalți participanți la călătoria sa umanitară au dus 15 copii și 8 mame din Cernăuți, Ucraina, în orașul de frontieră românesc Siret.
"M-am simțit extraordinar", a spus Mitrofan, descriind sentimentul de a-i aduce pe copii într-un loc mai sigur în afara Ucrainei. "M-am simțit foarte copleșită într-un fel. Sosirea lor a fost punctul în care am simțit cu toții succesul acestei misiuni."
Ea a adăugat: "Mamele au fost foarte recunoscătoare. Unii dintre noi am mers cu ele și, odată ce au trecut în România, au început să aplaude și să plângă."
Mihaela Mitrofan: „Povești îngrozitoare"
Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, atrăgând condamnări la nivel mondial. Peste șase milioane de persoane au fugit din țară de la începutul războiului, a raportat Associated Press, creând "una dintre cele mai grave crize umanitare din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace".
Din cauza siguranței, Mitrofan a declarat că Cernăuți, un oraș din vestul Ucrainei, în apropiere de granița cu România, este cel mai îndepărtat oraș în care a călătorit în Ucraina. Mai adânc în Ucraina, în locurile unde atacurile rusești sunt în curs de desfășurare, "viața este foarte periculoasă", a spus ea.
"Oamenii - mulți dintre ei trăiesc în subsoluri", a spus ea. "Unii nu pot ieși, în special persoanele în vârstă, persoanele cu dizabilități. Copii, mulți dintre ei și-au pierdut părinții. Povești îngrozitoare".
Directorul programului de relocare a refugiaților Samaritas: Guvernul federal ar dori să relocheze 100.000 de ucraineni în SUA
Chris Cavanaugh, director al programului de reinstalare a refugiaților Samaritas din Michigan, a declarat că guvernul federal a anunțat în această primăvară că ar dori să relocheze 100.000 de ucraineni în SUA, însă, până în prezent, eforturile de a aduce refugiați ucraineni în SUA nu au început, a spus el.
"Observația mea este că oamenii așteaptă să vadă cum va decurge războiul", a spus el. "Cred că, în cele din urmă, cei mai mulți oameni ar dori să se întoarcă acasă, dar nu sunt siguri încă cum va arată acest lucru."
O altă componentă a călătoriei lui Mitrofan a fost aceea de a vorbi cu demnitarii români despre eforturile națiunii de a ajuta ucrainenii strămutați de război. Ea a spus că a fost "destul de impresionant să aud cât de generoși sunt românii și cât de activ s-a implicat guvernul român".
"Dar realitatea este că este nevoie de mult mai mult", a spus ea.
Un exemplu, a spus Mitrofan, este ca fondurile de asistență pentru refugiați să fie distribuite mai rapid.
"Sunt fonduri care au venit de la Uniunea Europeană, iar eu aș pleda pentru ca guvernul român să facă tot ce este necesar pentru ca aceste fonduri să ajungă cât mai repede în mâinile celor care fac munca pe teren", a spus ea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News