Clinicile mobile din mai multe țări au raportat că persoanele fără adăpost suferă de arsuri de gradul trei și deshidratare severă din cauza căldurii extreme din ultimele câteva zile.
Orașul Phoenix, Arizona, a îndurat deja 15 zile la rând cu temperaturi de peste 43,3 grade Celsius.
Persoanele fără adăpost se luptă cu temperaturi insuportabile
Din păzate și în orașul deșertic Palm Springs situația este asemănătoare: persoanele fără adăpost au fost lăsate să facă față singure căldurii extreme, deoarece doar 20 de paturi erau disponibile în singurul adăpost.
Roman Ruiz, coordonatorul serviciilor pentru persoanele fără adăpost din oraș, a declarat pentru CBS News că rezidenții fără adăpost se luptă în condiții normale de căldură pentru a găsi suficientă umbră.
"Mă simt atât de rău, și totuși nu pot face prea multe", spune el.
În Mexicali, un oraș de peste un milion de locuitori de la granița de nord a Mexicului, temperaturile au urcat până la 50 de grade Celsius săptămâna trecută, obligând mulți locuitori să rămână în casă.
"În acest sfârșit de săptămână vor fi unele dintre cele mai grave și mai fierbinți condiții pe care le-am văzut vreodată", a declarat David Hondula, șeful serviciului de termoficare al orașului. "Cred că este un moment de maximă vigilență a comunității".
SUA transformă bibliotecile în "centre de răcire" pentru persoanele care au nevoie
În Grecia, în weekend, dealul Acropolis, unde se află templul Partenon, vizitat de milioane de turiști în fiecare an, a fost închis de la prânz până la ora 17.00, cea mai fierbinte parte a zilei.
Mulțimi uriașe s-au adunat la fața locului în weekend, mulți dintre ei bând din sticle de apă și ventilându-se sau purtând umbrele. O femeie care s-a prăbușit la pământ de căldură a fost asistată de paramedici.
Alții au fost transportați în josul dealului în cărucioare de golf și transferați în scaune cu rotile.
"Fenomenele meteorologice extreme, care se produc cu o frecvență tot mai mare în condițiile încălzirii climei noastre, au un impact semnificativ asupra sănătății umane, ecosistemelor, economiilor, agriculturii și aprovizionării cu energie și apă", a declarat la Geneva secretarul general al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), Petteri Taalas.
"Acest lucru subliniază urgența din ce în ce mai mare de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cât mai rapid și mai profund posibil."
OMM: Începutul lunii iulie, cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată pe planetă
Organismul ONU a precizat că anul acesta s-a înregistrat deja cea mai călduroasă lună iunie din istorie, determinată de schimbările climatice și de primele etape ale unui model meteorologic El Niño.
"Lumea tocmai a avut cea mai fierbinte săptămână înregistrată vreodată, potrivit datelor preliminare", a declarat OMM într-un comunicat.
Comunicatul a adăugat că temperaturile au depășit recorduri pe uscat și în oceane, cu "impact potențial devastator asupra ecosistemelor și mediului".
"Căldura excepțională din iunie și de la începutul lui iulie a avut loc la începutul dezvoltării fenomenului El Niño, care se așteaptă să alimenteze și mai mult căldura atât pe uscat, cât și în oceane și să ducă la temperaturi mai extreme și valuri de căldură marine", a declarat Christopher Hewitt, directorul serviciilor climatice ale OMM.
"Ne aflăm pe un teritoriu necunoscut și ne putem aștepta ca mai multe recorduri să cadă pe măsură ce El Niño se dezvoltă în continuare, iar aceste efecte se vor extinde până în 2024. Acestea sunt vești îngrijorătoare pentru planetă. Nu știu cum poate cineva să o facă cu adevărat", a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News