Oamenii de știință, anunț cutremurător: Amenințarea la adresa existenței tuturor formelor de viață, mai mare decât se credea

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
schimbari_climatice_avertizare
schimbari_climatice_avertizare

Ne așteaptă un viitor cumplit, o extincție în masă a vietăților, un declin al sănătății și tulburări sociale puternice generate de schimbările climatice, avertizează o echipă internațională de cercetători, conform The Guardian care citează un articol de specialitate, publicat de această echipă.

Toate acestea sunt consecința ignoranței și lipsei de acțiune în ce privește schimbările climatice. Oamenii încă nu au realizat că situația în care ne aflăm este extrem de urgentă și că nu numai omenirea dar și viața pe planetă este pusă în pericol de comportamentul iresponsabil susținut al societăților. Cei 17 experți, printre care și profesorul Paul Ehrlich de la Universitatea Stanford din Statele Unite, spun că planeta se află într-o stare chiar mai proastă decât mulți oameni, chiar cercetători, au crezut.

Cercetătorii spun că faptul că există o întârziere între acțiunile împotriva lumii naturale și consecințele evidente ale acestor acțiuni face ca impactul să nu fie perceput în mod corect, iar oamenii nu își dau seama cât de gravă este problema în acest moment, scrie Digi24.ro

În articol se avertizează că ne așteaptă migrații în masă, din ce în ce mai multe pandemii și conflicte pentru resurse, iar acestea vor fi inevitabile dacă nu se acționează rapid și consistent. „Apelul nostru nu este la capitulare – vrem să dăm «dușul rece» decidenților pentru a înțelege că trebuie să înceapă să planifice și să acționeze pentru evitarea acestui viitor cumplit”, adaugă cercetătorii.

 

Este nevoie de schimbări drastice

 

Pentru a putea gestiona enormitatea acestei probleme, însă, este nevoie de schimbări drastice la filosofia capitalismului global și în domenii precum educația și egalitate, se arată în articol. Printre aceste schimbări de substanță ar putea fi și renunțarea la ideea creșterii economice perpetue, renunțarea la folosirea combustibililor fosili și încheierea activităților de lobby distructiv al companiilor. În ultimii 10 ani nu a fost înregistrat niciun progres în țintele de mediu. Raportul cercetătorilor vine în contextul în care guvernele lumii nu au reușit să atingă nici măcar o țintă de biodiversitate Aichi, stabilite de ONU în 2010 prin protocolul de la Nagoya. Este vorba de a doua oară în care guvernele eșuează în a-și atinge obiectivele de mediu. Din acest motiv, estimările ONU arată că aproximativ un milion de specii ar putea dispărea, multe dintre ele chiar în deceniile următoare. „Deteriorarea mediului este o amenințare pentru civilizația umană infinit mai mare decât sunt trumpismul sau Covid-19”, a declarat Ehrlich pentru The Guardian.

În cartea sa apărută în 1968, „The Population Bomb”, Ehrlich avertizează cu privire la iminenta suprapopulare demografică și la faptul că milioane de oameni vor ajunge să moară de foame. Deși recunoaște că a greșit în câteva aspecte ale predicțiilor sale, el spune că mesajul fundamental nu s-a schimbat – populația continuă să crească iar nivelul crescut de consum al țărilor bogate va duce la distrugeri.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel