Oamenii de știință au readus la viață un "virus zombie" vechi de 48.500 de ani, îngropat în ghețari

Alexandra Curtache |
Data publicării:
Oamenii de știință au readus la viață un "virus zombie" vechi de 48.500 de ani, îngropat în ghețari / Foto: Unsplash
Oamenii de știință au readus la viață un "virus zombie" vechi de 48.500 de ani, îngropat în ghețari / Foto: Unsplash

Oamenii de știință francezi au readus la viață un "virus zombi" vechi de 48.500 de ani, îngropat sub un lac înghețat din Rusia. Potrivit New York Post, oamenii de știință francezi au stârnit temeri legate de o nouă pandemie după reînvierea virusului zombi.

Dezghețarea permafrostului antic din cauza schimbărilor climatice ar putea reprezenta o nouă amenințare pentru oameni, potrivit cercetătorilor care au reînviat aproape două duzini de viruși - inclusiv unul înghețat sub un lac în urmă cu peste 48.500 de ani.

Cercetătorii europeni au examinat eșantioane antice colectate din permafrostul din regiunea Siberia din Rusia. Aceștia au reînviat și au caracterizat 13 noi agenți patogeni, ceea ce au numit "virusuri zombi", și au constatat că aceștia au rămas infecțioși în ciuda faptului că au petrecut multe milenii prinși în solul înghețat.

Oamenii de știință au avertizat de mult timp că dezghețarea permafrostului din cauza încălzirii atmosferice va agrava schimbările climatice prin eliberarea unor gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul, care au fost captate anterior. Dar efectul său asupra agenților patogeni latenți este mai puțin bine înțeles.

 

De ce este periculos ca încălzirea globală să topească ghețarii

 

Echipa de cercetători din Rusia, Germania și Franța a declarat că riscul biologic al reanimării virușilor pe care i-au studiat a fost "total neglijabil" datorită tulpinilor pe care le-au vizat, în principal cele capabile să infecteze microbii de tip amoeba. Potențiala reînviere a unui virus care ar putea infecta animale sau oameni este mult mai problematică, au spus ei, avertizând că munca lor poate fi extrapolată pentru a arăta că pericolul este real.

"Este, așadar, probabil ca permafrostul antic să elibereze acești viruși necunoscuți la dezgheț", au scris ei într-un articol postat în depozitul de preprinturi bioRxiv, care nu a fost încă revizuit de către colegi. "Cât timp acești viruși ar putea rămâne infecțioși odată ce sunt expuși la condiții exterioare și cât de probabil vor avea să întâlnească și să infecteze o gazdă potrivită în acest interval, este încă imposibil de estimat."

"Dar riscul este menit să crească în contextul încălzirii globale, când dezghețarea permafrostului va continua să se accelereze, iar mai mulți oameni vor popula Arctica în urma aventurilor industriale", au spus ei, conform ndtv.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel