Oana Stănciulescu. Moment ISTORIC în ROMÂNIA. Sper să nu-l RATĂM!

StiriDiaspora Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Osemintele reginei-mamă Elena a României vor fi repatriate pe 18 octombrie, iar ceremonia de reînhumare va avea loc ziua următoare, a anunţat Casa Regală. Jurnalista Oana Stănciulescu spune că este un moment istoric pentru România și o ocazie bună să ne reamintim important Casei Regale a României.

Regina-mamă Elena a României, mama regelui Mihai I, s-a născut pe 3 mai 1896, la Palatul Tatoi, lângă Atena. Alteţa Sa Regală Principesa Elena a Greciei şi a Danemarcei a fost fiica regelui Constantin I al elenilor şi a reginei Sofia (născută Principesă Imperială a Prusiei). A fost sora regilor George al II-lea, Alexandru şi Pavlos ai Greciei. S-a căsătorit la Atena, la 10 martie 1921, cu Principele Moştenitor Carol, de care a divorţat la 21 iunie 1928. În 1940, a devenit regina-mamă a României. A murit în ziua de 28 noiembrie 1982, la Lausanne. Spre deosebire de regele Mihai I, regina Elena nu a şi-a mai revăzut niciodată ţara, se arată într-un comunicat al Casei Regale a României.

"Una dintre cele mai dureroase zile pentru țară, pentru monarhiști, pentru cei care i-au iubit pe regii României a fost moartea regelui Mihai. Un rege bun, iubitor de țară și de mamă. Regele Mihai și-a dorit ca regina-mamă, Elena, să fie adusă la Curtea de Argeș, fiind singura regină a românilor înmormântată în afara ţării, la cimitirul din Lausanne, acolo unde a și murit.

Pentru cei care nu știu, regina Elena i-a fost alături regelui Mihai, l-a sfătuit și sprijinit în cele mai grele momente din istoria noastră. În primul rând, întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste în 1944 şi abdicarea forţată a suveranului în 1947. 

Pentru cei care nu știu, regina Elena a fost o persoană extrem de curajoasă și de generoasă. În timpul războiului, aidoma reginei Maria, a fost lângă soldații patriei, transformând o aripă a palatului regal în spital pentru ostașii răniţi pe front. De asemenea, pentru că a salvat vieţile multor evrei din România în timpul războiului, a primit recunoştinţa statului Israel.

Când a fost alungată de comuniști, nu a putut să-și ia nici măcar o scriumieră din Palatul Peleș. Regele Mihai a povestit de mai multe ori cum a decurs ultima zi la Sinaia înainte să fie urcați în tren cu o destinație necunoscută. Pe 3 ianuarie 1948, regina Elena a văzut pentru ultima oară Sinaia, plecând definitiv din România, țara pentru care s-a luptat. Din păcate, regina Elena nu a trăit să vadă sfârșitul comunismului, în care a crezut și pe care l-a așteptat.

În acest moment, necropola regală face din Curtea de Argeş unul dintre cele mai importanate orașe ale noastre, cu o semnificație unică. Pe 19 octombrie vor fi organizate funeralii naționale, iar datoria noastră de cetățeni este, indiferent că avem 7 ani sau 80, că suntem monarhiști sau republicani, să nu lăsăm să treacă acestă zi fără să aducem un omagiu regilor și reginelor României. Pe 19 octombrie va fi un moment istoric și sper ca profesorii de istorie din toată țara să-și facă timp să vorbească despre ce a însemnat Casa Regală a României ", a spus jurnalista Oana Stănciulescu pentru STIRIDIASPORA.

[citeste si]

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel