Șobolanii, cu reputația cunoscută ca fiind proastă, sunt inteligenți, pot fi instruiți și au un ascuțit simț al mirosului pe care îl folosesc pentru a detecta minele antipersonal, anunță organizația APOPO.
Organizația APOPO, cu sediul la Geneva, primește aproximativ o treime din bugetul său anual de 4,5 milioane franci elvețieni de la donatori și organizații elvețiene. ONG-ul a fost creat de omul de știință belgian Bart Weetjens, care în 1995 a avut ideea de a pregăti șobolani pentru a detecta minele terestre, anunta swissinfo.ch.
APOPO conduce și dezvoltă în prezent proiecte de deminare în Cambodgia și Angola și negociază noi contracte în Columbia și Zimbabwe. ONG-ul a ajutat Mozambicul să se elibereze din mine în 2015.
În centrul de formare specializat din Tanzania, șobolanii gigant africani sunt învățați să miroasă 20 de compuși care sunt folosiți în minele antipersonal care se găsesc în pământ. Formarea șobolanilor durează aproximativ nouă luni și costă mai mult de 5 000 de franci elvețieni pentru fiecare exemplar.
Câinii pot fi mai rapizi decât șobolanii în spații deschise, însă Yves Hervieu-Causse, președintele Fundației APOPO de la Geneva, spune că șobolanii sunt mai eficienți în munți și sunt mai ușor de antrenat decât patrupezii.
Rozătoarele folosesc hamuri mici și se opresc din când în când pentru a indica o mină de teren care rătăcește pământul. Și pentru că șoarecii cântăresc foarte puțin, nici nu pot detona minele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News