„Scăderea face parte dintr-o fază de încetinire a tendinței, care a început în ultima parte a anului 2022 și care înregistrase deja un minus 0,5% în trimestrul al treilea și minus1,7 % în trimestrul, care a urmat creșterii puternice înregistrate în prima parte a anului trecut", explică Alessandro Russo, cercetător la Institutul de Cercetări Economice și Sociale (Ires Fvg), analizând datele Institutul Național de Statistica (Istat).
Și din nou, în ceea ce privește analiza lui Russo, „scăderea din primul trimestru a vizat exclusiv componenta masculină (-1,8% față de +1,6% din componenta feminină) și munca independentă (-4,2%, care include în principal antreprenori, liber profesioniști), în timp ce creșterea ocupării subordonate continuă (+0,7%). Scăderile înregistrate în industrie și în domeniul HoReCa și a comerțului au fost compensate de schimbări contrare în construcții și servicii”.
Piața muncii are mai mult de o problemă critică
Fisurile din economia regională nu sunt o surpriză pentru sindicate, care atrag atenția asupra datelor din Germania, oficial în recesiune după două trimestre negative, de care atât Italia rămâne deosebit de legată.
Piața muncii are, de asemenea, mai mult de o problemă critică. „Sunt profesioniști care nu pot fi găsiți și alții care sunt prost plătiți. Problema energetică cântărește cu siguranță performanța economiei, asupra căreia Italia avea deja un decalaj semnificativ înainte de conflictul din Ucraina și care acum s-a agravat. Trebuie să se acționeze asupra calității muncii, stabilității și salariilor", amintește Alberto Monticco, secretarul general al Confederației Italiene a Sindicatelor Muncitorilor (CISL).
"Guvernul ar trebui să abordeze unele probleme cruciale, pornind de la energie până la infrastructură și să înceapă o analiză serioasă a pieței muncii, care depășește situația de urgență. Există mai puține contracte noi pe durată nedeterminată și, prin urmare, există o problemă de stabilitate a locului de muncă. Apoi este problema salariului: să ne gândim cum să standardizăm contractele de nivelul I și II. Sunt peste 900 de contracte naționale, mai mult de două treimi au expirat", mai spune Alberto Monticco, secretarul general al Confederației Italiene a Sindicatelor Muncitorilor (CISL), citat de nordesteconomia.gelocal.it.
„Sectorul industrial trebuie să investească în tranziția ecologică sau riscăm ca întregi lanțuri de aprovizionare și sectoare să intre în dificultate. Politica împinge companiile în această direcție prin premiile acordate companiilor care investesc și creează locuri de muncă stabile”, susține Villiam Pezzetta, secretar general al Confederaţiei Generale Italiene a Muncii (CGIL).
În ultimele luni „asistăm la o recesiune în Germania, așa că ne putem aștepta doar la o scădere și a industriei noastre productive, în timp ce SUA, prin investiții masive, readuce producția acasă și susține consumul de produse naționale. Operăm într-un context de competitivitate internațională, în care industria noastră, bazată pe o devalorizare a forței de muncă și a materiilor prime low-cost, se dovedește a fi fragilă. Toate acestea necesită alegeri necesare și urgente, amintindu-ne că aceasta este o regiune producătoare”, conchide Pezzetta.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News