Odysseus, misiune scurtată după aselenizarea laterală

Adina Ionescu |
Data publicării:
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Firma americană Intuitive Machines, cu sediul în Huston, care a trimis o sondă spațială pe Lună, este prima companie privată care reușește cu succes acest lucru. După 50 de ani, sonda Odysseus este primul modul spațial care aselenizează pe Lună. Odysseus a decolat joia trecută și a parcurs peste 380.000 de km până la Lună. Misiunea fără echipaj, a fost lansată cu ajutorul unei rachete Falcon 9, aparținând companiei SpaceX a lui Elon Musk, de la Centrul Spaţial Kennedy al NASA, din Cape Canaveral, Florida.

Odysseus, navă spațială fără pilot, este de fapt o sondă-robot, care măsoară mai mult de patru metri înălțime, a realizat o premieră, realizând primul zbor pe Lună a unei companii private.

Start-up-ul Intuitive Machines au anunțat pe rețeaua X că modulul comunică de pe suprafața lunară cu centrul de zbor Nova Control, unde au publicat și două fotografii de pe Lună.

Odysseus are la bord instrumente științifice pentru NASA, care și-a propus să exploreze polul sudic al Lunii, pentru a pregăti următoarea misiune. Misiunea Artemis, aparținând NASA, urmează să aibă loc la finalul anului 2026, are ca scop exploatări lunare susținute pe termen lung.

Încheierea prematură a misiunii survine după ce noi detalii despre unele erori umane au dus la o defecțiune în timpul zborului a telemetrului ghidat de laser al navei spațiale înainte de aterizarea acesteia de joia trecută. Intuitive Machines a dezvăluit că telemetrele cu laser erau inoperabile deoarece inginerii companiei au neglijat să deblocheze comutatorul de siguranță al laserului înainte de lansare, care poate fi dezactivat numai manual. Defecțiunea a fost detectată cu puțin înainte de coborârea finală, obligând controlorii de zbor să improvizeze o soluție experimentală pentru a evita o aterizare catastrofală.

Comunicațiile cu sonda care s-a răsturnat în timpul aselenizării rămân limitate și se vor fi încheiat atunci când lumina soarelui nu va mai oferi energie panourilor solare ale sondei.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel