Salariile noilor profesori care intră în sistem ar urma să crească treptat în următorii trei ani până la atingerea nivelului salariului mediu net pe economie, care în prezent se situează în jurul valorii de 4.500 de lei. Însă, sindicaliștii au decis miercuri seara să respingă aceste propuneri, urmând ca o decizie finală să fie luată joi.
După ce a avut loc cel mai mare miting de protest din ultimii 20 de ani în sectorul educației, președintele Iohannis a convocat astăzi liderii Coaliției la discuții.
Între președintele Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu, premierul Ciucă și ministrul Educației s-au desfășurat discuții care au durat o oră. Scopul acestor discuții a fost să se ajungă la o soluție care să satisfacă cerințele sindicatelor din sectorul educației privind salarizarea profesorilor, transmite Observator.
Profesorii şi personalul nedidactic din România au primit o nouă ofertă din partea Guvernului
Sindicaliştii au fost convocaţi la discuţii la sediul Guvernului, unde li s-a prezentat o propunere care constă într-o majorare salarială de 1.000 de lei brut. Această sumă reprezintă un avans din creşterea prevăzută în viitoarea grilă salarială din legea salarizării. În plus, s-a propus o majorare etapizată pentru profesorii debutanţi, care va duce la atingerea salariului mediu pe economie, începând cu anul 2024.
Prin intermediul unui act normativ ce urmează să fie aprobat în ziua de mâine, se estimează că un profesor debutant va beneficia de o majorare salarială de aproximativ 600 de lei net începând de luna viitoare.
În ceea ce privește personalul nedidactic, s-a discutat despre o creștere salarială de 250 de lei lunar. Aceste majorări salariale vor avea un impact bugetar estimat la două miliarde de lei în anul 2023.
„Acum mergem la oameni să-i consultăm şi vedem care va fi răspunsul. S-a renunţat la ideea de a se lua prime. E vorba de majorări salariale.”, transmite Simion Hăncescu, preşedintele FSLI.
„Majorarea este egală la toată lumea. Ceea ce este foarte important. Pentru că sunt oameni care au salarii mici şi dacă s-ar fi dat procentual, s-ar fi luat sume mai mici. ”, spune Anton Hadăr, preşedintele Federației Naționale Sindicale Alma Mater.
Mii de profesori au continuat să protesteze și astăzi.
„Întreaga clasă politică își bat joc de educație. Un profesor care nu are cu ce să-și hrănească familia nu poate preda în mod calitativ”, transmite Ariana Dudună, președinta Asociației Elevilor Constanța care a participat ieri la discuțiile dintre sindicaliști și Klaus Iohannis, care a fost prezentă și ea la proteste.
Și în Iași, mii de profesori au atras atenția asupra salariilor mici pe care le primesc.
„Trebuie să se gândească și la acești copilași. Ei au nevoie să învețe, iar noi nu trebuie să fim în stradă, ci să fim alături de ei. Ne motivează pasiunea, dar trebuie să fim și respectați. Nu trebuie să fim umiliți”, spune un profesor.
Ministerul Educației prelungește perioada de înscriere la Bacalaureat din cauza grevei
Datorită grevei în desfășurare, Ministerul Educației a anunțat că perioada de înscriere a candidaților la sesiunea iunie-iulie a examenului național de Bacalaureat va fi prelungită până la data de 9 iunie. De asemenea, se așteaptă ca până la aceeași dată să fie încheiate și calculele pentru mediile elevilor. Cu toate acestea, calendarul examenului nu va suferi modificări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News