Sentinţă revoluţionară a Curţii Sociale Federale din Germania, cu sediul la Kassel: orice străin dintr-o țară UE care trăiește mai mult de șase luni în Germania, pe viitor va avea dreptul la asistență socială. Atractivitatea Germania este de așteptat să continue să crească, după această sentinţă, comentează Der Spiegel, citat de Gazeta Românească.
Joi 3 decembrie, cei patru judecătorii de la al 4-lea Senat al Curții Federale Sociale din Kassel au decis că orice cetăţean comunitar care cel puţin dă impresia că vrea să muncească în Germania are dreptul la asistenţă socială, după şase luni de şedere.
"Aceasta este mai mult decât o părere, este o revoluție socio-politică", scrie Jan Fleischhauer în Der Spiegel, dând chiar exemplul unui român: "Cine, de exemplu, vine din România, trebuie să reziste doar o jumătate de an, pentru a obţine ceea ce instanța de judecată a numt "şedere consolidată". Apoi, el se poate adresa celui mai apropiat birou de asistenţă socială pentru a cere sprijin financiar. Nu contează dacă el a încercat în mod serios să găsească un loc de muncă. Această asistență guvernamentală îi va fi acordată pe tot timpul vieţii, esențial este ca el să fi petrecut un total de mai mult de șase luni în Germania."
Referirea la România nu este întâmplătoare, având în vedere că această sentinţă a fost emisă în urma reclamaţiei făcute de un român cu familie, care a aplicat de mai multe ori fără succes să obţină ajutorul Hartz IV. Bărbatul vindea ziare pe stradă în Germania.
«Datorită grijii celor patru judecători de la Kassel, bărbatul şi soția lui fără loc de muncă vor primi de la statul german de două ori mai mult faţă de cât câștigă în România un lucrător industrial sau un profesor.», mai scrie Der Spiegel, care încheie astfel:
«Nu este încă foarte clar ce va implica acest verdict, dar deja se estimează costuri suplimentare de 500 de milioane de euro anual. "Frankfurter Allgemeine Zeitung" a citat responsabili de la departamentul social din orașul Offenbach, care au vorbit de sentinţă "explozivă".»
Politicianul Wolfgang Strengmann-Kuhn, de la Verzi, a salutat hotărârea. "Este clar că dreptul fundamental constituțional la o indemnizație de subzistență minimă se aplică la fel pentru toți, cetățeni germani şi cei ai Uniunii Europene care trăiesc în Germania.", a spus Wolfgang Strengmann-Kuhn, citat de "Die Welt".
SURSA: GAZETA ROMÂNEASCĂ
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News