Salvați Copiii România va întări programul de sprijin pentru copiii rămași singuri acasă, în urma migrației economice a părinților, care are consecințe agravate, deopotrivă psiho-emoționale și sociale, pe fondul crizei pandemice pe care o traversăm, a anunțat organizația printr-un comunicat.
În prima etapă a intervenției, peste 360 de copii cu părinţii plecaţi la muncă în străinătate din cinci judeţe, Suceava, Iași, Vaslui, Mureș și Hunedoara, vor fi integrați în programe complexe de sprijin psiho-socio-educațional.
În total, 79.500 de copii au rămas în grija rudelor sau a unui părinte, în țară, arată statisticile oficiale, care includ doar copiii aflaţi în evidenţa serviciilor publice de asistenţă socială.
Suceava, județul cu cei mai mulți copii rămași singuri după ce părinții au plecat în străinătate
„Cel mai mare număr de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate este în județul Suceava. Conform ANDPDCA, în iunie 2020, 7.143 de copii din Suceava aveau unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate. Județul Iași se situează pe a doua poziție în ceea ce privește numărul copiilor cu părinții plecați la muncă în străinătate din România: 5.254 de copii”, a transmis organizația.
În județul Vaslui, 3.243 copii sunt înregistrați în evidențele serviciilor publice de asistență socială ca având părinți plecați la muncă în străinătate. După Iași, este județul cu cel mai mare număr de copii aflați în sistemul de protecție specială și deține a treia cea mai mică rată de ocupare a populației din județele din România.
Conform Salvați Copiii România, în județul Mureș, 1.197 de copii sunt afectați de migrația economică a părinților.
„Mai mult decât atât, având în vedere contextul socio-economic extrem de dificil cu care se confruntă copiii şi familiile din Valea Jiului, în cadrul aceluiaşi program Salvați Copiii România va acorda sprijin integrat, adaptat nevoilor pentru 100 de copii vulnerabili din Petrila, Hunedoara”, se mai arată în comunicat.
Alți 500 de copii din cele cinci județe vor beneficia de activitățile din proiect, participând la activități de educație non-formală și consiliere individuală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News