Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şeful CNAIR şi antreprenorul UMB au semnat, vineri, la Timişoara, contractul de proiectare şi execuţie a tronsonului de pe Autostrada Lugoj - Deva, dintre Margina şi Holdea.
Segmentul de autostradă finanţat prin PNRR are o lungime de 9,13 kilometri, din care 2 km sunt prevăzuţi cu tuneluri cu galerie dublă, iar termenul limită de finalizare este august 2026.
Întrucât nu a fost depusă nicio contestaţie după anunţarea rezultatului licitaţiei pentru execuţia lucrărilor, asocierea UMB - Euro Asfalt a câştigat contractul de 400 de milioane de euro.
Construcția Secțiunii E include realizarea a două tuneluri ceea ce va asigura condițiile de stabilitate cerute de criteriile de protecție a mediului.Cele două tuneluri vor avea o lungime de aproximativ 2,13 km și vor fi formate din două galerii unidirecționale pentru fiecare sens de circulație cu o platformă de 11,25 m.
"Tunelul Urșilor" dintre Holdea și Margina, bătaia de cap a șoferilor români de ani de zile
Acest supranumit "tunel al urșilor" este singura porțiune lipsă din autostrada A1, de la Sibiu la Nădlac. Astfel, șoferii care tranzitau zona erau nevoiți să părăsească autostrada, să iasă pe vechiul drum național, iar după parcurgerea zonei de autostradă lipsă, de aproximativ 10 kilometri să intre din nou pe autostradă. Din cauza valorilor mari de trafic, vechiul drum național nu putea prelua un număr atât de mare de autoturisme fără să se creeze ambuteiaje, astfel că în zona se crea o aglomerație în care oamenii pierdeau ore în șir.
Firma românească UMB s-a asociat cu constructorul bosniac Euro Asfalt pentru a realiza această porțiune de autostradă, întrucât în condițiile pentru participarea la licitație se cerea experiență în construirea de tuneluri, astfel că firma românească a fost nevoită să ia în asociere o companie cu experiență în realizarea acestor tuneluri.
Acest tronson va fi finanțat prin PNRR, iar semnarea lui era urgentă, pentru că terminarea lucrărilor trebuie să aibă loc până în anul 2026, în caz contrar România riscând să deconteze toată suma. Recent, contractul a fost la un pas să fie semnat cu firma turcească Mapa, care în cele din urmă ar fi renunțat la contract după explozia prețurilor la materiale, iar în final nu au mai trimis actele necesare finalizării contractării, deși a parcurs toată procedura.
Asocierea de constructori are acum la dispoziție oficial un termen de 11 luni de proiectare, după care pot intra în teren să execute autostrada în termen de 37 de luni.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News