OFICIAL. România, sub ameninţarea "opţiunii nucleare" din cauza modificărilor la Codul penal şi de procedură penală

Andreea Cosma |
Data actualizării: | Data publicării:
Frans Timmermans Facebook
Frans Timmermans Facebook

Comisia Europeană a confirmat luni că prim-vicepreşedintele său, Frans Timmermans, le-a trimis vineri autorităţilor române o nouă scrisoare în care îşi exprimă îngrijorarea faţă de evoluţiile referitoare la statul de drept în România. Scrisoarea se referă la modificările aduse Codului penal şi de procedură penală.

Scrisoarea este adresată preşedintelui Klaus Iohannis, preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi premierului Viorica Dăncilă, după cum a declarat în conferinţa de presă cotidiană a CE purtătorul de cuvânt Margaritis Schinas.

Citeşte şi: SURSE: Timmermans, avertizează cu "opţiunea nucleară". C. Diaconescu: "Ar putea izola România"

"Principala îngrijorare se referă la evoluţiile care interferează cu independenţa sistemului judecătoresc şi combatarea eficientă a corupţiei, inclusiv protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene şi în special amendamentele recent adoptate la codurile penale ce riscă să creeze o situaţie de impunitate de facto pentru infracţiuni. Posibila legislaţie care permite apelurile extraordinare ar agrava suplimentar situaţia statului de drept.

Citeşte şi: Alertă! Comisia Europeană, DECIZIE de ultimă oră după modificările Codurilor Penale

Dacă nu sunt adoptate rapid îmbunătăţirile necesare sau dacă sunt luate alte măsuri negative, precum promulgarea ultimelor amendamente la codurile penale, Comisia va activa fără întârziere cadrul pentru protejarea statului de drept şi va suspenda Mecanismul de Cooperare şi Verificare. De asemenea, Comisia îşi rezervă atribuţiile de gardian al Tratatelor şi nu va ezita să lanseze rapid procedura de infringement dacă este necesar. Obiectivul Comisiei rămâne de a ajuta autorităţile române să găsească soluţii privind problemele statului de drept. Comisia rămâne pregătită să se angajeze într-un dialog constructiv şi activ cu autorităţile române şi să lucreze împreună pentru o Românie mai puternică în Uniunea Europeană", a declarat Schinas.

 

C.E, sancţiuni pentru România din cauza modificărilor din domeniul Justiţiei

 

La 24 aprilie, Comisia Europeană a anunţat că va analiza cu atenţie proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, adoptate de Camera Deputaţilor, şi a reafirmat că România trebuie să reia urgent procesul de reformă. Reacţia CE a survenit la scurt timp după ce Camera Deputaţilor a adoptat proiectele de modificare a Codului penal şi a Codului de procedură penală.

Citeşte şi: Comisia Europeană, avertisment pentru România: Se va acționa rapid!

Referitor la aderarea României la spaţiul Schengen, Margaritis Schinas a răspuns unei întrebări privind declaraţii din trecut ale preşedintelui CE, Jean-Claude Juncker, spunând că în cazul în care problemele identificate în scrisoarea trimisă de Frans Timmermans sunt tratate corect ''nu vede de ce această chestiune specifică (aderarea la Schengen, n.red.) ar fi periclitată''.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel