Elitele ruse analizează în prezent posibilii succesori ai lui Vladimir Putin, potrivit Știrile PRO TV, care citează publicația rusă independentă Meduza. Printre aceștia se numără primarul Moscovei, Serghei Sobianin, vicepreședintele Consiliului de Securitate Dmitri Medvedev și adjunctul șefului administrației prezidențiale Serghei Kiriyenko.
„Aproape niciunul” dintre oficialii de la Kremlin nu nu mai este mulțumit de Vladimir Putin, mai scrie Meduza. Miniștrii și oamenii de afaceri de la Moscova sunt nemulțumiți că Putin a pornit războiul „fără să se gândească la amploarea sancțiunilor”.
O sursă apropiată de Kremlin a spus că: „Nu se poate trăi normal cu astfel de sancțiuni. „Șoimii” (elitele ruse) nu sunt mulțumiți de ritmul „operațiunii speciale”. Problemele [în Rusia] sunt deja vizibile, iar în mijlocul verii pur și simplu vor apărea din diferite direcții: transport, medicină, chiar și agricultură. Nimeni nu s-a gândit pur și simplu la o asemenea amploare”.
Zvonurile privind o lovitură de stat la Moscova circulă de câtea săptămâni
Înainte de război, niciun oficial de la Kremlin nu a luat în considerare posibilitatea ca țările occidentale să impună un embargo asupra petrolului și gazelor rusești, a mai spus sursa citată de Meduza.
Alte două surse din jurul administrației Putin au spus că președintele rus pur și simplu nu vrea să se gândească la dificultățile economice evidente cu care se confruntă Rusia.
Jurnaliștii de la Metro precizează că nu au putut verifica în mod independent aceste informații, dar zvonurile privind o lovitură de stat la Moscova circulă de câtea săptămâni.
Dacă Rusia învinge Ucraina, ''Slovacia este următoarea'', consideră premierul slovac
Premierul slovac Eduard Heger a declarat miercuri, în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, că Ucraina ''trebuie să câştige'' războiul pornit împotriva ei de Rusia, iar, ''dacă Ucraina pierde, Slovacia este următoarea'', relatează agenţia EFE şi postul CNN.
Heger a criticat statele UE pentru dependenţa lor faţă de energia rusească şi a arătat că ţara sa şi-a asumat deconectarea totală şi cât mai rapid posibil de gazul rusesc, de care însă Slovacia este în continuare dependentă într-o anumită măsură, mai ales că este o ţară fără ieşire la mare, astfel că are nevoie de sprijinul blocului comunitar.
''Suntem o ţară interioară şi avem nevoie de aceeaşi fiabilitate (a livrărilor de petrol şi gaze) ca partenerii din jurul nostru'', a explicat el.
Premierul slovac i-a îndemnat astfel pe liderii europeni ca în relaţiile cu Rusia ''să înceteze compromisurile'' faţă de principiile lor. ''Pur şi simplu am renunţat prea mult timp la valorile noastre în schimbul petrolului şi gazului ieftin'', a criticat Eduard Heger, în opinia căruia ''compromisurile cu (preşedintele rus Vladimir) Putin au provocat un război în Ucraina''.
El a mai cerut blocului comunitar să colaboreze cu Ucraina şi cu ţările Balcanilor Occidentali pentru elaborarea unor ''reguli standardizate astfel încât ele să poată adera la UE''.
Dar unii lideri europeni au respins deja posibilitatea ca Ucraina să beneficieze în urma invaziei ruse de o aderare rapidă la UE în afara procesului obişnuit, care în mod normal durează mai mulţi ani.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News