Olanda. Arestări la o celebră agenție prin care și-au găsit de muncă sute de români. Acuzații grave: muncitori abuzați, abandonați în stradă sau scoși afară din case

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olanda. Arestări la controversata agenție unde lucrează zeci de români Muncitori abuzați, abandonați în stradă sau scoși afară din case. FOTO: colaj capturi gelderlander.nl
Olanda. Arestări la controversata agenție unde lucrează zeci de români Muncitori abuzați, abandonați în stradă sau scoși afară din case. FOTO: colaj capturi gelderlander.nl

Inspectoratul Muncii, împreună cu poliția, au percheziționat, ieri, o agenție de ocupare a forței de muncă din 's-Heerenberg, provincia Gelderland din Olanda. Doi angajați au fost arestați în timpul perchezițiilor.  

„Agenția de ocupare a forței de muncă Reyhan este suspectată de fals și delapidare”, raportează Inspectoratul Olandez al Muncii, potrivit gelderlander.nl. „Este probabil ca ei să nu fi plătit întotdeauna angajaților salariile care au fost convenite. De asemenea, se bănuiește că au falsificat semnăturile angajaților”, relatează sursa citată

Biroul administrativ al companiei din Ulft și o casă din Doetinchem au fost, de asemenea, percheziționate. Raportul Inspectoratului Muncii arată că au fost ridicate dosare fizice și digitale, precum și numerar și „obiecte de valoare”. Se presupune că au fost percheziționate și vehicule comerciale.

Conform sursei citate, agenția a refuzat să comenteze în această dimineață situația perchezițiilor și a anchetei.

 

„Un incident”

 

Agenția de recrutare a forței de muncă a adus în Olanda sute de oameni, printre care și români, care activează în principal în sectorul cărnii. Această agenție nu este lipsită de controverse. 

În timpul unei inspecții la sfârșitul lunii august 2019 la o facilitate de cazare a agenției din 's-Heerenberg, au fost numărate 22 de paturi. Același număr de muncitori migranți ar fi trebuit să locuiască în casă. Mult prea mult, conform primăriei din Montferland, care a amendat agenția de ocupare a forței de muncă. Puțin mai târziu, agenția a recunoscut greșeala și a calificat-o drept „un incident”.

Un dosar de cercetare este încă pe rol pe această chestiune, care trebuie să afle cât timp s-a folosit această facilitate de cazare pentru muncitori. Nu există încă o decizie în acest caz.

 

Prea puțin salariu plătit

 

La începutul anului 2020, agenția a fost obligată să plătească salariile a doi foști angajați. Era vorba despre o sumă de minim 3.000 de euro. Muncitorul care a depus plângerea a susținut că a lucrat mai mult decât a fost plătit și a reclamat probleme la contractul său cu agenția. 

După examinare, judecătorul a admis greșeli în contractul dintre angajat și agenția de ocupare a forței de muncă. 

 

Alte acuzații: Angajat român abuzat

 

Un manager de la respectiva agenție, în vârstă de 24 de ani, a fost  arestat la sfârșitul lunii noiembrie 2020, după ce câteva imagini l-au arătat agresând un angajat român. Bărbatul primește lovituri și este lovit cu piciorul de șeful aflat temporar pe funcție, de la Doetinchem, care îl certa.

Agenția de ocupare a forței de muncă a susținut inițial că a fost un conflict „din viața privată”, însă românul spune că a fost maltratat pentru că nu a vrut să mai muncească.

Ca urmare a videoclipului care arată abuzul, procesatorul de carne Vion și-a încetat colaborarea cu agenția de ocupare a forței de muncă, iar sindicatul FNV a depus un raport.

 

Românii refuzați se plimbau noaptea prin parc

 

La sfârșitul lunii mai a anului trecut, 23 de români, înghesuiți în trei autoutilitare, au apărut la ușa agenției de ocupare a forței de muncă din 's-Heerenberg. Ei sperau să lucreze pentru agenție, dar au fost refuzați. Polițiștii i-au găsit apoi rătăcind în parc noaptea și le-au asigurat adăpost.

În timp ce românii spuneau că li s-au promis locuri de muncă, agenția a negat. Reprezentanții firmei au spus că nu înțeleg „de ce trebuie să bată lucrătorii imigranți la ușă”.

A doua zi, românii s-au întors în țară cu autobuzele.

 

Lucrătorii imigranți din Gendringen „aruncați în stradă”

 

Cinci muncitori imigranți au fost evacuați dintr-o casă din Gendringen la începutul lunii iulie 2021, după o inspecție a municipalității, poliției și Inspectoratul Muncii.

Primarul Owtin van Dijk spune că oamenii au fost aruncați în stradă de către proprietar - adică respectiva agenție. Însuși agenția de ocupare a forței de muncă are o altă interpretare: potrivit unui purtător de cuvânt, oamenii nu mai doreau să locuiască acolo.

Municipalitatea a constatat că doi bărbați au fost nevoiți să-și predea buletinul angajatorului, ceea ce, potrivit primarului, este un semnal de exploatare. 

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel