Olanda, Austria și Germania nu mai vor să dea bani suplimentari la bugetul UE. Au respins cererea Comisiei Europene 

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Germania, Austria, Olanda și statele scandinave membre ale Uniunii Europene au exprimat luni rezerve în cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale cu privire la solicitarea Comisiei Europene de a crește contribuțiile la bugetul multianual al UE. Aceste țări au cerut în schimb o reorientare a unor programe, inclusiv în domeniul politicii de coeziune, în cadrul revizuirii bugetare propuse de Bruxelles. Polonia și Ungaria, care au avut de asemenea accesul la fondurile europene blocat de către Comisie, au respins de asemenea această revizuire.

Comisia Europeană a solicitat statelor membre o contribuție suplimentară de 66 de miliarde de euro la bugetul multianual pentru perioada 2021-2027, în principal pentru finanțarea ajutorului financiar destinat Ucrainei, dar și pentru acoperirea dobânzilor pentru fondul de redresare post-pandemie, gestionarea migrației, investiții în energii regenerabile și acoperirea costurilor de funcționare ale instituțiilor de la Bruxelles.

Cu privire la aceste domenii de cheltuieli, există un consens doar în ceea ce privește asistența financiară acordată Ucrainei, cu excepția opoziției exprimate de Ungaria. Aceasta din cauza conflictului pe tema statului de drept cu Comisia Europeană, care a blocat accesul Ungariei la fondurile de coeziune și la fondurile alocate prin Mecanismul European de Redresare, în urma planului european de redresare post-pandemie. Bruxelles-ul a blocat de asemenea aceste fonduri pentru Polonia din același motiv, cu toate că aprobă Planul Național de Redresare și Reziliență al acesteia (PNRR). Pentru revizuirea bugetului multianual al UE este necesară unanimitatea statelor membre.


"Nu putem să contribuim la costurile unui instrument de care nu putem beneficia", a subliniat reprezentanta Ungariei, Judit Varga, în timp ce reprezentantul Poloniei a amintit şi el că ţara sa "nu are acces la fondurile din planul de redresare şi în acest moment nu poate sprijini o decizie unanimă pentru revizuirea cadrului financiar multianual".

Vor continua negocierile 

 

Negocierile vor continua în lunile următoare, însă vor fi marcate de opoziția Germaniei, Austriei, Olandei și țărilor nordice față de suma cerută de Comisia Europeană pentru a alimenta bugetul comunitar.

Propunerea Comisiei Europene, conform poziției exprimate de Germania, "depășește cu mult" acoperirea cheltuielilor "de care nu se poate renunța". Aceeași opinie o împărtășește și Suedia, care consideră că nu este necesară o creștere a finanțării pentru programe precum STEP (platforma de investiții în tehnologii curate) și estimează că resursele pot fi realocate din alte capitole ale bugetului comunitar.

Finlanda susține și ea o realocare similară a resurselor, în timp ce Danemarca avertizează că "deschiderea delicată a negocierilor privind cadrul financiar multianual nu este o modalitate bună de a progresa", deoarece ar putea duce la negocieri prelungite.

Austria, la rândul său, consideră că bugetul multianual al Uniunii Europene pentru perioada 2021-2027, așa cum este în prezent, ar trebui să fie suficient pentru a gestiona "restructurările și provocările bugetare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel