Olanda. Controale drastice la angajatorii sezonierilor români: „Practică muncă grea și periculoasă, mai des decât olandezii”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Olanda. Controale drastice unde sunt angajați muncitorii români sezonieri: „Practică muncă grea și periculoasă, mai des decât olandezii”
Olanda. Controale drastice unde sunt angajați muncitorii români sezonieri: „Practică muncă grea și periculoasă, mai des decât olandezii”

Ministerul Afacerilor Sociale a comandat controale drastice în locurile unde sunt angajați migranții sezonieri, în Țările de Jos. Iată câteva dintre aspectele semnalate.

În majoritatea aspectelor legate de calitatea muncii în Țările de Jos, majoritatea muncitorilor sezonieri polonezi, români și spanioli din Țările de Jos par să aibă de-a face cu bune practici de angajare. Migranții de muncă pe termen scurt din Olanda lucrează relativ des pentru agenții de ocupare a forței de muncă (69 la sută) și în sectoare precum depozitarea și logistica, industria alimentară și agricultura sau horticultura. Ei efectuează muncă pentru care salariul este în medie în jurul salariului minim legal și 40% dintre migranții cu ședere de scurtă durată indică faptul că salariul este mai mic decât cel al colegilor olandezi care efectuează o muncă similară.

Citește și Olanda. Dificultăți pentru muncitorii români la închirierea unei case: „Discriminare!”/ „Sunt prin definiție cauze neplăcute”

„Muncitorii sezonieri români, polonezi sau spanioli practică o muncă grea, incomodă și periculoasă mai des decât angajații olandezi, iar regulile privind munca sănătoasă și sigură la locul de muncă nu sunt întotdeauna respectate în mod corespunzător”, se arată în urma controalelor.

 

Problemele muncitorilor sezonieri

 

Aproximativ 16% dintre toți muncitorii sezonieri români, polonezi sau spanioli consideră că nu au un angajator bun. „Factorii care sunt cel mai des menționați: nu au asigurare împotriva cheltuielilor medicale; lipsa unui talon de salariu într-un limbaj ușor de înțeles; dependența de angajator pentru locuință; program de lucru variabil fără notificare în timp util; hărțuirea la locul de muncă”, mai arată oficialii.

În cele mai multe cazuri, contractul de muncă este, de asemenea, într-o limbă pe care muncitorul nu o poate înțelege. „Comunicarea despre contractul de muncă, și apoi, de asemenea, într-un limbaj ușor de înțeles, este uneori foarte dificilă pentru lucrătorii migranți”, mai arată raportul după controalele efectuate în Olanda.

 

Nu primesc fluturaș de salariu

 

Totodată, borderourile de salariu nu sunt adesea întocmite într-o limbă care poate fi înțeleasă de către migranții de muncă. Acest lucru poate duce la o lipsă de claritate cu privire la structura salariului și la ce are dreptul cineva. Există și lucrători migranți care spun că nu primesc deloc o fișă de plată.

Chiar dacă limba în care este întocmit fișa de salariu nu reprezintă o problemă, lucrătorii migranți pot avea totuși dificultăți în a o înțelege.

Vezi și Olanda. O familie de români a ajuns în stradă: „Pentru ucraineni, ușa este deschisă, dar se pare că nu și pentru conaționali”

În aproximativ un sfert din toate cazurile, muncitorii migranți trebuie să plătească amenzi pentru greșeli la locul de muncă sau pentru că și-au luat zile libere. Acest aspect este confirmat de la 9% până la 31% din toți lucrătorii migranți polonezi, români și spanioli.

 

Muncitorii sezonieri români locuiesc adesea împreună cu alți colegi

 

Lucrătorii migranți polonezi, români și spanioli din Olanda locuiesc adesea împreună cu colegii, dar deseori au și propria lor casă închiriată unde locuiesc singuri sau împreună cu familia, prietenii sau cunoscuții.

Citește și Olanda. Zeci de muncitori români protestează în fața companiei la care lucrează: „Suntem sclavi”

Pentru doi din cinci migranți de muncă sezonieri, angajatorul este cel care a amenajat casa și de obicei locuiesc împreună cu mai mulți chiriași într-un parc de vacanță, zonă industrială sau curtea proprietarului. În cele mai multe cazuri, acest grup își pierde locuința atunci când își pierde și locul de muncă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel