Olanda. Dificultăți pentru muncitorii români la închirierea unei case: „Discriminare!”/ „Sunt prin definiție cauze neplăcute”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Mai multe municipalități interzic lucrătorii migranți care închiriază camere. „Discriminare”, susține Carel de Knegt într-un proces, astăzi, împotriva municipalității Molenlanden, provincia Olanda de Sud, în Țările de Jos.

„Un număr maxim de polonezi sau români pe stradă este permis?” Această întrebare face obiectul unui proces de astăzi. Muncitorilor migranți care locuiesc în comun le este permis să închirieze maximum 5% din casele de pe o stradă, conform noilor reguli din municipalitatea Molenlanden, la nord de Dordrecht din Olanda.

Micul municipiu nu introduce o interdicție totală a străinilor disponibilizați, dar limitează posibilitățile de locuire. De acum înainte, o singură familie poate locui per casă. Dacă tot vrei să împarți o casă, trebuie să îndeplinești o serie de condiții. Una dintre aceste condiții este cota de muncă migrantă pe stradă. De asemenea, migranții nu au voie să închirieze două case semi-decomandate una lângă alta.

„Discriminare”, potrivit lui Carel de Knegt. „Molenlanden împiedică libera circulație a oamenilor, reglementată la nivel european”, spune fostul antreprenor și mic proprietar. „Municipiul acționează ca și cum legea europeană nu ar exista”. Avocatul a finanțat achiziția unei case unifamiliale în Wijngaarden de către fiica sa Belle. 

Acum șase polonezi locuiesc în casa terasată de șase camere, inclusiv un living. Problema lui De Knegt: migranții locuiesc deja în altă parte a străzii. De aceea municipalitatea i-a aplicat o pedeapsă.

 

Migranții „sechestrează” fondul de locuințe

 

Consilierul Arco Bikker vrea să reglementeze migrația forței de muncă cu această măsură. Migranții „sechestrează” fondul de locuințe și pot influența calitatea vieții pentru „locuitorii noștri”, conform politicii municipale. De asemenea, Bikker vrea să le garanteze migranților o existență demnă. De exemplu, municipalitatea cere un număr minim de metri pătrați de persoană. „Facilitarea unor locuințe bune pentru lucrătorii migranți este esențială”, a spus un purtător de cuvânt.

Potrivit consilierului, nu există discriminare, deoarece politica vizează amenajarea teritoriului. „O distribuție echilibrată a locuințelor pentru migranții de muncă contribuie la capacitatea de transport în zonă și promovează coeziunea socială”, a transmis purtătorul de cuvânt prin e-mail. Mai mult, regulile nu se aplică doar migranților de muncă, ci și studenților, de exemplu. În practică, nu locuiesc aproape niciodată în Molenlanden. „Este adevărat că grupul țintă al migranților de muncă este principalul motiv pentru acest instrument de politică”, admite purtătorul de cuvânt.

 

Molenlanden nu este singura municipalitate care îi ține departe pe lucrătorii migranți

 

Molenlanden nu este singura municipalitate care îi ține departe pe lucrătorii migranți prin limitarea chiriei camerelor. Heusden (Brabantul de Nord) folosește, de asemenea, 5 la sută pe stradă. Tiel (Gelderland) o menține la 10 la sută. În zonele rezidențiale din Maasdriel (Gelderland), chiriașii camerelor nu au voie să reprezinte mai mult de 10 la sută din populație. Oirschot (Brabantul de Nord) calculează cu o casă individuală pe cartier. Barneveld (Gelderland) cere o distanță de 200 de metri între două camere cu camere diferite și vrea să excludă migranții cu un loc de muncă la mai mult de 10 kilometri în afara orașului.

Cel mai departe merge Zaltbommel (Gelderland). Orașul consideră un maxim de 2.000 de lucrători migranți ca factor în evaluarea inițiativelor noi de locuințe. În plus, municipalitatea are o interdicție totală a camerei, cu efect retroactiv: toți bulgarii și maghiarii care au obținut anterior o cameră trebuie să părăsească orașul până cel târziu la 1 ianuarie 2025.

 

Guvernul olandez vede lucrurile exact invers

 

Cazul lui De Knegt ridică o altă întrebare: ce să faci cu discriminarea indirectă? Avocatul susține astăzi în instanță că orice interdicție de relocare – inclusiv fără referire la migranții de muncă – este ilegală, deoarece o astfel de regulă în practică îi dezavantajează pe migranți. Nu formularea contează, ci punerea în aplicare practică, argumentează el pe baza unor hotărâri anterioare ale Curții Europene de Justiție.

Guvernul olandez vede lucrurile exact invers. Anul trecut, într-un document instructiv, Ministerul de Interne a avertizat municipalitățile să nu se concentreze pe lucrătorii migranți: acest lucru nu este permis. Dar o schemă care funcționează bine fără termenul de migrant de muncă este posibilă, de exemplu, prin elaborarea unei politici de viață flexibilă, a spus ministerul. Flexwonen este un concept oarecum vag, care se învârte în jurul construcției de locuințe relativ ieftine pentru studenți, persoane singure, parteneri divorțați și deținători de statut, de exemplu.

Profesorul de drept migrației Tesseltje de Lange (Universitatea Radboud) nu știe cine are dreptate. „Nu s-a cristalizat încă. Atât provinciile, cât și municipalitățile caută o modalitate de a aranja în mod corespunzător locuințe pentru lucrătorii migranți”. De Lange înțelege că municipalitățile nu doresc o proliferare a locuințelor sărace. Și în vederea integrării, ea crede că este ceva de spus pentru răspândire. În același timp, ea pune sub semnul întrebării ipoteza conform căreia „locuitorii sunt prin definiție cauze neplăcute”.

Ea este mai precisă cu privire la regulile lui Molenlanden. „Acest lucru este foarte direct. Este atât de explicit despre lucrătorii migranți pe stradă. Acest lucru mi se pare a fi contrar dreptului la libera circulație”.

 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel