Plata sub salariu minim este cea mai mare problemă expusă de către inspectori. Dormitoarele murdare și geamurile sparte nu fac cu siguranță excepție, nici condițiile de muncă nesigure pe care inspectoratul de muncă și municipalitatea din Valkenburg, Olanda, le-au găsit săptămâna aceasta la o fostă mănăstire din Limburg. Zece muncitori din construcții din Belarus, Republica Moldova și Polonia au lucrat acolo ilegal și au fost cazați în clădire în condiții îngrozitoare.
SURSA FOTO: captură trouw.nl
„Din păcate, nu pot numi asta un incident”, spune Paul van der Burg de la inspecția muncii olandeză. Se întâmplă cu o oarecare regularitate. De exemplu, 11 lucrători ilegali din Uzbekistan au fost găsiți la Aalten, în Gelderland, la sfârșitul lunii ianuarie, iar un cultivator de sparanghel din Linne din Limburg a fost amendat cu 85.000 de euro anul trecut pentru că avea 50 de muncitori români să muncească mult prea multe ore.
Semnal de alarmă!
„Cifre precise pentru 2022 vor apărea în raportul nostru anual la începutul lunii mai, este cert că numărul de rapoarte despre încălcări este în continuare în creștere”, spune Van der Burg. „În industria construcțiilor, ospitalității, curățeniei și agriculturii, antreprenorii doresc să angajeze oameni pentru care au puțin de plătit. Observăm o schimbare în originea angajaților: în trecut, în special românii și bulgarii erau puși la muncă aici pentru bani puțini, dar acum vedem în mod regulat oameni din țări precum Belarus și Uzbekistan aduși în Țările de Jos”.
Și în Valkenburg, municipalitatea a tras un semnal de alarmă din cauza suspiciunilor că antreprenorul ar fi angajat muncitori din țări terțe, persoane din afara Uniunii Europene care lucrează fără permisul necesar. Cei zece angajați se aflau în Olanda cu viză poloneză și contract de muncă, s-a dovedit, în timp ce inspectoratul de muncă înțelege că nouă dintre ei nici măcar nu au pus piciorul în Polonia.
Se cer măsuri pentru a proteja mai bine lucrătorii străini
Se cercetează în continuare posibila construcție falsă, la fel ca și salariul orar al angajaților. Ei au spus că au primit aproximativ 800 de euro pe lună pentru săptămâni de lucru de aproximativ 50 până la 60 de ore. Inspecția a mai arătat că schela nu a fost construită corespunzător.
Municipalitatea a pus imediat capăt situației din Valkenburg și a oprit renovarea fostei mănăstiri. Cabinetul consideră că ar trebui luate măsuri și la nivel național pentru a proteja mai bine lucrătorii migranți.
Haga dorește să faciliteze urmărirea penală a persoanelor vinovate de trafic de persoane și exploatarea lucrătorilor migranți. Un proiect de lege în acest sens este acum în curs de consultare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News