Panică totală. Românca Talida a simțit acest lucru când a primit săptămâna trecută o scrisoare de la primăria din Meierijstad, în care scria că trebuie să părăsească parcul De Molenheide din Schijndel, care se transformars într-un parc cu locuințe sociale. Toate cele peste 270 de cabane sunt locuite permanent.
„Grupul de pe WhatsApp cu locuitorii parcului nostru a luat-o razna, toată lumea este foarte îngrijorată”, spune românca, din cabana ei, jurnaliștilor olandezi.
Cabana este mică, dar caldă și confortabilă. Românca locuiește acolo cu cele două fiice ale sale, în vârstă de 4, respectiv 2 ani. După ce s-a despărțit de iubitul ei din Veghel, această zonă a fost singura ei opțiune pentru a locui în luna octombrie a anului trecut. „Trebuia să stăm aici temporar, dar pur și simplu nu pot găsi o casă”.
Ea este preocupată în special de copiii ei. „Taților sau mamelor singure ar trebui să li se acorde prioritate în găsirea unui cămin, nu?Mulți oameni aici în parc sunt în aceeași situație ca mine”.
Sfârșitul rezidenței permanente
Meierijstad vrea să pună capăt rezidenței permanente în parc, care a fost închis în ultimii ani. Molenheide trebuie să devină din nou un parc pentru relaxare și agrement, scrie municipalitatea în scrisoare. Acest lucru se știe din 2020, dar acum Meierijstad chiar va pune în practică.
Toți rezidenții sunt invitați la un interviu personal pentru a căuta soluții împreună.
„M-am simțit în siguranță aici, dar nu se mai poate”, spune românca ce susține că aparține rezidenților care sunt primii calificați pentru a părăsi stațiunea. La urma urmei, ea a venit să locuiască în parc după data de 5 noiembrie 2020. În acea zi, consiliul orășenesc a decis că stațiunea ar putea să nu mai fie locuită permanent în viitor. „Da, știam despre asta. Dar asta a fost cu adevărat menit ca o soluție temporară pentru mine. Chiar vreau să plec de aici, dar unde să merg cu fiicele mele?”, mai spune Talida.
„Nicio șansă”
„Din păcate, nu am încă șansa de a obține o casă de închiriat. Sunt înregistrată la agenția de locuințe de un an, dar vor trece ani înainte să am șansa de a avea o casă”, mai povestește românca.
Talida arată mesajele de pe telefonul ei. Este departe de casele care sunt propuse spre închiriere. „La această casă din Veghel sunt pe locul 162 din 201 vânători de case”, arată ea. „Și cu această casă din Schijndel, pe 57 din 80”.
„Vorbesc cinci limbi”
„Primul lucru pe care îl fac dimineața este să răspund caselor care devin disponibile”, mai spune românca ce locuiește în Olanda din 2014. Ea vorbește foarte bine olandeză și este bine adaptată în țară. „Vorbesc cinci limbi”, spune ea mândră. De asemenea, are un nou loc de muncă grozav la o companie de logistică din Veghel. „Câștig 2050 de euro net pe lună, ceea ce este foarte rezonabil”.
O casă pe piața privată de închiriere nu este fezabilă pentru ea. „Aș putea plăti până la o mie de euro pe lună. Dar pe piața privată ei cer un salariu mult mai mare decât am eu”.
„Talida nu a avut ocazia să urmeze un curs, dar este foarte deșteaptă”
Talida s-a născut în orașul Zalău. La vârsta de 12 ani s-a mutat cu părinții ei la Salou, provincia Tarragona, în Catalonia, Spania. Tatăl ei și-a găsit de lucru acolo. Talida a început, de asemenea, să lucreze într-un restaurant din Salou mai târziu, dar câștiga foarte puțin: „Aveam cam 500 de euro pe lună, era foarte puțin”.
Până când a intrat într-o conversație cu un individ care a subliniat oportunități de muncă în Schijndel. Aici a intrat în contact cu frații Roland și Arie van den Brand. S-a angajat la agenția de ocupare a forței de muncă a Roland SBA Flex, iar la Arie și-a găsit o casă deasupra Tapperij De Beurs. „Din păcate, Talida nu a avut ocazia să urmeze un curs, dar este foarte deșteaptă”, spune Arie van den Brand, care este îngrijorată de soarta ei. „Chiar a devenit de câteva ori recrutorul anului, suntem mândri de ea!”.
„Mi-e teamă că nu au o soluție pentru mine”
Talida este fericită de ajutorul fraților Roland și Arie van den Brand. „Mă ajută foarte mult”. După ce și-a părăsit iubitul, Arie van den Brand a dus-o la municipalitate. „Am întrebat-o dacă i se poate acorda urgență pentru a găsi rapid locuințe sociale sau adăpost. Dar nu a primit asta pentru că nu se află într-un adăpost de urgență. Și, de asemenea, pentru că nu există locuințe disponibile. Așa este lumea: pe dos, nu-i așa?”.
„Nu cunoaștem situația doamnei în cauză, așa că nu putem comenta acest caz individual”, a răspuns o purtătoare de cuvânt a municipalității pentru jurnaliștii olandezi. „Privim fiecare situație separat”.
Românca se poate aștepta la o invitație pentru un interviu foarte curând. Îi place să facă asta. „Dar mi-e teamă că nu au o soluție pentru mine”. Arie van den Brand rămâne optimistă: „Sper doar că cineva va citi această poveste și îi poate oferi o soluție bună”.
[citeste si]
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News