Controalele ar urma să fie instituite la sfârşitul lunii noiembrie, după o decizie similară luată de Germania vecină, care deja a introdus din septembrie controale la frontierele sale în interiorul spaţiului Schengen tot pentru a combate migraţia ilegală.
În cazul Olandei aceste controale fac parte dintr-o listă de măsuri anti-migraţie propuse de coaliţia condusă de formaţiunea de extremă dreapta Partidul Libertăţii (PVV).
Liderul PVV, Geert Wilders, partid care a câştigat ultimele alegeri legislative, a subliniat că doreşte ca Olanda să devină mai puţin atractivă pentru migranţi, astfel încât cei care vin din "Africa şi Orientul Mijlociu să se gândească dacă nu le-ar fi mai bine în altă parte".
Noul guvern olandez, condus de Dick Schoof, un funcţionar provenit din serviciile de informaţii, a anunţat astfel cele mai stricte măsuri anti-imigraţie adoptate vreodată de Olanda, care includ limitarea duratei de valabilitate a permiselor de azil la cel mult trei ani şi limitarea inclusiv a dreptului de reunire familială.
De asemenea, noul executiv a cerut Comisiei Europene o derogare (opt-out) de la aplicarea regulilor UE privind azilul.
Începând cu luna septembrie, Germania a introdus controale mai dure
Germania a implementat controale mai stricte la frontiere, începând din septembrie, ca parte a unei măsuri temporare pentru următoarele șase luni.
Începând cu data de 16 septembrie, Germania va implementa măsuri temporare de controale mai stricte la toate frontierele sale naționale, pentru o perioadă inițială de șase luni. Decizia, luată de ministrul federal de interne Nancy Faeser (SPD), vizează consolidarea securității și reducerea numărului de intrări neautorizate în țară.
Controalele vizează în mod special granițele terestre cu Franța, Danemarca, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg, dar și alte puncte de trecere din Austria și Elveția. La intrarea în Germania din Austria, Poliția Federală Germană a intensificat controalele aleatorii la frontiera, afectând în special punctele de trecere a autostrăzilor, inclusiv Suben (A3 Linz – Passau), Walserberg (A8 Salzburg – München) și Kiefersfelden (A93 Kufstein – Rosenheim). Autoritățile vamale au anunțat că aceste măsuri pot duce la timpi de așteptare semnificativi în perioadele de vârf de trafic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News