Daniel van Soest spune că i se întâmplă frecvent în România să vadă oameni care își permit absolut orice, dar fără ca nimeni să știe ce a realizat respectiva persoană și de unde are banii.
Vezi și Un neamț s-a dat drept român în propria țară. "Vasile" a lucrat chiar ca îngrijitor de bătrâni
"De multe ori, când mă gândesc la o problemă în societatea românească, încerc să fac comparație cu țara din care provin - Olanda. Acolo aveam o firmă mică și făceam parte tot din clasa de mijloc și ca oricare om - încontinuu te măsori cu oamenii din jur. Oameni cu care te întâlnești în trafic, la magazin, la muncă, la școala copiilor ș.a.m.d. Și bineînțeles apar ocazii în care te compari cu oameni cu o stare materială mai bună decât a ta și se întâmplă să te simți outsmarted – cineva a fost mai smart ca tine, mai inteligent a făcut alegeri în viață, a descoperit ceva, conduce o firmă într-un mod mai eficient, a făcut carieră în politică, dar în final te liniștești, fiecare are un dar de la Dumnezeu, toți facem altceva în viață, și te concentrezi pe ce ai de făcut mai departe.
În Olanda mașinile scumpe sunt conduse de oameni de succes
În România e un pic altfel, nu m-am simțit outsmarted în mod frecvent, aici fenomenul de a te compara cu alții are o altă componentă. Suntem înconjurați de mulți oameni care își permit orice, care etalează cu poftă starea lor materială mult mai bună decât a noastră, fără să fie clară originea succesului lor - ce performanță au făcut ca să merite așa o situație? În Olanda, unde mulți politicieni merg cu bicicleta la muncă, când ocazional vezi o mașină cu o valoare de la 80.000 euro în sus, poți să fii sigur că este condusă de un fotbalist tânăr sau de un domn bătrân cu o afacere de succes. În România, drumurile sunt pline de mașini cu o asemenea valoare, conduse de oamenii cu un IQ până în medie, care nu par a fi inventat ceva util, și nu te simți outsmarted, mai degrabă te simți out-șmecher-ed. Și exact asta este factorul decisiv în a defini un salariu decent în România. Simți că în comparație cu alții nu mai ai un salariu decent, potrivit calităților tale și efortului depus de tine. Așa apare percepția de sărăcie, salariul care cumva ar fi ok, nu mai este un salariu decent în fața indecenței lor. Apare sentimentul de a fi neîndreptățit și te întrebi – unde am greșit? Unde au greșit oamenii care lucrează în învățământ? Pe tema asta revin imediat, dar întâi vreau să mă uit la un factor economic real," mai spune Daniel van Soest pe Republica.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News