David Arakhamia, deputat ucrainean și negociator-șef al Kievului, a făcut aceste comentarii despre oligarhul rus și fostul proprietar al clubului de fotbal Chelsea în timpul unui interviu acordat postului de televiziune american Voice of America, conform Daily Mail.
El a declarat: „Majoritatea acordurilor au fost încheiate prin intermediul lui. El a făcut o treabă bună în ceea ce privește coridoarele umanitare de la Mariupol, Berdyansk, Zaporizhya, dar nu a putut ajuta cu coridoarele de la Bucha și Makarov, nordul Kievului și regiunile Cernihiv.”
Abramovici a acceptat o solicitare ucraineană de a ajuta
Abramovici a acceptat o solicitare ucraineană de a ajuta la negocierea încheierii invaziei rusești în Ucraina în martie, însă a suferit o presupusă otrăvire. El nu fusese asociat anterior cu crearea de coridoare umanitare, potrivit The Telegraph. Abramovici nu a făcut niciun comentariu.
Forțele rusești și-au îndreptat puterea de foc spre estul și sudul Ucrainei în ultimele săptămâni, după ce au eșuat în încercarea de a cuceri capitala Kiev după invazia fulgerătoare din 24 februarie.
Cele mai grave lupte continuă să se desfășoare în regiunea industrială Donbas, în estul țării, cu lupte crâncene în satele din afara orașului Severodonetsk, pe care Rusia încearcă să îl cucerească de săptămâni întregi.
În Lysychansk, guvernatorul Gaiday a declarat că a fost "dureros" să vadă cum orașul său natal, Severodonetsk, este bombardat și cum mor oameni pe care îi cunoștea.
Deputat ucrainean: „Îl voi chema cu siguranță pe Abramovici pentru a proteja interesele ucrainene"
Arakhamia a adăugat că Abramovici ar putea fi rugat să creeze un coridor de ieșire din uzina chimică Azot, unde 568 de civili, inclusiv 38 de copii, se adăpostesc în buncăre.
El a spus: "De îndată ce se va ivi ocazia, îl voi chema cu siguranță pe Abramovici pentru a proteja interesele ucrainene".
Abramovici a fost forțat să vândă clubul de fotbal Chelsea, pe care l-a cumpărat în 2003, ca parte a strângerii plasei economice din jurul Moscovei.
Aceasta vine în timp ce cel mai important general al armatei britanice le-a spus trupelor sale să se pregătească să lupte și să învingă armatele lui Putin într-un război terestru european.
Generalul Sir Patrick Sanders, care a preluat săptămâna aceasta comanda generală a armatei britanice, a avertizat soldații că "suntem generația care trebuie să pregătească armata pentru a lupta din nou în Europa", în timp ce invazia Rusiei în Ucraina zguduie stabilitatea globală.
Într-un mesaj cu bătaie în cadă adresat trupelor britanice, el a scris: "Sunt primul șef al Statului Major General din 1941 încoace care preia comanda armatei în umbra unui război terestru în Europa, în care este implicată o putere continentală... Dimensiunea amenințării durabile din partea Rusiei arată că am intrat într-o nouă eră de insecuritate.
Este datoria mea singulară să fac armata noastră cât mai letală și mai eficientă cu putință. Timpul este acum, iar oportunitatea este a noastră, pe care trebuie să o profităm”.
Putin a ironizat fostele state sovietice din Europa: „Ele fac parte din Rusia istorică”
Putin a făcut aceste comentarii ca răspuns la o declarație dramatică a președintelui kazah Kassym-Jomart Tokayev, care a declarat în mod senzațional că nu recunoaște republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk din estul Ucrainei.
Tokayev, așezat la câțiva metri distanță de despotul rus meditativ la Forumul Economic de la Sankt Petersburg (SPIEF) de ieri, a descris RPD și RPL drept "teritorii cvasi-statale".
'Nu recunoaștem Taiwanul, Kosovo, Osetia de Sud sau Abhazia... aplicăm acest principiu teritoriilor cvasi-statale, care, din punctul nostru de vedere, sunt republicile populare Luhansk și Donețk', a declarat președintele kazah, într-o sfidare îndrăzneață a războiului lui Putin în estul Ucrainei.
Președintele rus a stat liniștit, luând în considerare comentariile lui Tokayev, înainte de a părea să transmită un avertisment calm, dar liniștit și amenințător.
„Ce este Uniunea Sovietică? a întrebat retoric Putin. „Aceasta este Rusia istorică.”
El a continuat să prezinte Kazahstanul ca pe o națiune prietenoasă cu Rusia, dar a adăugat rapid: 'Același lucru s-ar fi putut întâmpla cu Ucraina, dar ei nu ar fi fost aliații noștri'.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News